Vrak bilen før 20. mars

Er den strengt tatt ikke verdt å kjøre med? Vrak før 20. mars for å slippe årsavgift.

Fortjener ikke bilen lenger at du spanderer årsavgift på den? Vraking innen 20. mars sparer deg for avgiftskronene, i tillegg til at du får vrakpant. Foto: COLOURBOX.COM
Fortjener ikke bilen lenger at du spanderer årsavgift på den? Vraking innen 20. mars sparer deg for avgiftskronene, i tillegg til at du får vrakpant. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I slutten av februar ble regningen for årsavgiften sendt ut til eierne av 3.475.956 biler, motorsykler og andre kjøretøy. Flere av disse sitter nok på kjøretøy de ser neppe fortjener å bli betalt årsavgift for. Men hvordan slippe unna?

Kan vrakes

Vraker du bilen innen betalingsfristen 20. mars, slipper du å betale årsavgiften for 2012. Da må du levere til en godkjent vrakplass.

Tollvesenet har en liste over vrakplasser tilknyttet vrakpantordningen (se nedenfor). Disse sørger ved vraking for å sende inn vrakmelding, slik at bileier får vrakpant.

Vrakpanten har i flere år vært på 1.500 kroner, men ble fra i år økt til 2.000 kroner. Toppåret for vraking av bil var 1996, da vrakpanten ble midlertidig satt opp til 6.000 kroner. Da ble hele 211.311 gamle biler tatt ut av sirkulasjon. Dengang utgjorde dette 12,7 prosent av det totale antallet biler i Norge.

Her er Tollvesenets liste over godkjente vrakplasser

Ikke klem flatt taket!

Ifølge avgiftsrundskrivet fra Tollvesenet, er det enkelte krav som må innfris til en bil som skal vrakes for pant:

  • Vraket må innleveres med hel - ikke oppdelt - ramme, chassis eller selvbærende karosseri.
  • Understellsnummeret må være preget på vraket.
  • Taket må ikke trykkes ned før levering. (Må taket trykkes ned for eksempel grunnet transport, må du kontakte vrakplassen i forkant.
  • Du må ikke skjære i bilen med skjærebrenner for å ta ut deler.
  • Du KAN fjerne dører, skjermer og motor før levering.
  • Ved levering kan du også ta med deg dekk og felger.
  • Vil du bli kvitt hjul og dekk også, så kan vrakplassen ta imot flere enn ett sett per kjøretøy.
Kameraet som avslører kjøretøy som ikke har betalt årsavgift

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer