Volvo XC70 2.5 T 2001: Ustabil fartsholder

Bilmerke: Volvo V70 XC
Motor: Bensin 2,5 turbo 200 hk
Årsmodell: 2001
Kilometerstand: 100.000

Problem: Cruisekontrollen har vært ustabil siden i sommer, men da bilen snart skulle ha 100.000 service ventet jeg til bilen likevell skulle til Bilia. Jeg ba om at feilen ble utbedret, men fikk kun et skriv med utskrift av feilmeldingene bilen ga ved avlesning uten at feilen ble rettet. Da jeg noen dager etter aktiviserte cruisekontrollen fikk jeg følgende feilmelding: Reduced performance, og turtallet ble begrenset til 2.000 omdreininger. Jeg stoppet ved første anledning, ca 3-400 meter, skrudde av motoren, åpnet panseret og sjekket olje og temperatur uten å finne noe unormalt hvorpå jeg startet motoren igjen, uten noen feilmeldinger og kjørte videre. Rett før turen var over aktiviserte jeg igjen cruisekontrollen og fikk feilmelding Engine Service required. Bilen ble levert til Bilia igjen som skrev ut feilkodene nok en gang, kjørte reset på systemet og fortalte meg at alt var som det skulle. Nok en test, med samme resultat.

Som en ikke-mekaniker mistenker jeg at feilen ligger i cruisekontrollen, men Bilia har ikke tid til å feilsøke en gang til så jeg ble oppfordret til å finne et annet (!) Bilia verksted - noe jeg har gjort, og fått time. Jeg håper at feilen kan rettes, men jeg erkjenner at bilen begynner å bli gammel så jeg spør om det er fornuftig å bytte inn bilen i en ny(ere) bil. Mitt spørsmål er følgende, kan jeg forvente høye driftskostnader på denne bilen fremover med? Spesielt med tanke på det Bilia kaller spøkelses meldinger fra systemet?
Jeg er egentlig i markedet for en XC90, men er meget betenkt etter opplevelsen med Bilia. Kan man kjøpe bil til +kr 750.000 av en forhandler som ikke tar en alvorlig og yter den service en fortjener? Dette tiltross for at jeg ber om innbytte pris når bilen leveres inn, så det er ingen overraskelse for Bilia....Jeg er meget skeptisk!

Svar: Det hadde jo vært fint å få vite hva disse feilkodene var! I noen tilfeller er det meget vanskelig å finne feil på elektroniske systemer og dersom feilen ikke er permanent så vil du få opp mange feilkoder som har vært tilstede og som egentlig hjelper dårlig for feilsøkingen. For er ikke feilen der når du skal feilsøke så er den eneste måten å skifte ut deler og da er ikke styreenheter av forskjellige slag alltid på lager hos de fleste bilverksteder. Skal jeg tippe så kan det her likegodt være at det er feil i motorstyring og ikke i cruisecontroll. Men dersom det er cruisecontroll av vakumstyrt type så vil en defekt vakumslange i tillegg til å ødelegge for cruisecontroll sikkert lage feilkoder for motorstyringa. Jeg tror nok at du kan ha mye glede av denne bilen i lang tid fremover bare du får fikset dette problemet! Driftskostnader på en bil er det vel umulig å forutse!