Volvo XC 70 AT: Rå kraftpakke for ethvert terreng

Hvert år dukker det opp spennende nyheter på SEMA, den gigantiske messen for aktørene i bilindustriens ettermarked, som avholdes i Las Vegas. Samarbeidet mellom bilprodusenter og underleverandører gir av og til spektakulære resultater slik som denne Volvo-røffingen, presentert av Volvo Nordamerika.

Volvo XC 70 AT: Rå kraftpakke for ethvert terreng

  1. Store bilder


To vidt forskjellige konsepter ble presentert av Volvo på SEMA: Et av dem har vi omtalt for flere måneder siden og er forsåvidt ingen nyhet: Det dreier seg om Hot Rod-roadsteren T6 - vi vil komme tilbake til den om kort tid. Det andre er denne meget spesielle utgaven av Volvos mellomklasse-firehjulstrekker XC70: XC70 AT. (For All Terrain).

Fra vei til terreng

Med denne safran- og sølvfargede terrengbilen, som visstnok skal gjengi fargene fra en solnedgang over ørkenen, beveger Volvo seg fra sivilisert fremkommelig på alle typer veier til ekstrem fremferd i alle typer terreng - fra "All Road" til "All Terrain". Informasjonen vi har mottatt er begrenset, men går i hovedsak på at systemene fra XC70 - Four-C adaptivt chassis og Haldex firehjulsdriftssystem - har fått en grundig tilleggsbehandling gjennom underleverandøren ipd. For det første er den hevet 10 centimeter med et "ipd lift kit" og bakkeklaringen kan ytterligere økes via et spesielt pneumatisk (luftdrevet) oppheng som kan heve - og senke igjen - bilen 10 centimeter fra kontrollpanelet. 20 centimeter totalt kan altså oppnås. Kraftige stabilisatorer, også fra ipd, skal sørge for å forhindre alt for mye tap av kjøreegenskaper.


Over 400 hester

Og det kan trengs, for XC70 AT har krefter i massevis. Den sprekeste femsylindrede 2,5-liters motoren som i V70R yter 300 hester, produserer her kraftige 408 hestekrefter takket være spesialbehandling fra Garrett og ipd. Et avansert intercooler-system fra Aquamist kompletterer behandlingen. Dreiemomentet er 540 newtonmeter ved 4.000 omdreininger. Et eget eksossystem har til oppgave å imitere lyden fra en V8-motor.

Stilen på bilen fører tankene hen på de krevende ørken-racene Baja California i Mexico - en del ekstrautstyr som kraftig generator, reservehjul og jerrycans med mere gjør i så henseende pakken komplett.

  • Store bilder finner du her.
  • Her finner du mer Volvo-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder