Volvo på vei ut?

Nesten ti år etter Ford kjøpte Volvo, har nå selskapet offentliggjort at de vurderer å selge den svenske bilprodusenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fords president og administrerende direktør Alan Mulally har ifølge Automotive News uttalt at han nå vil utrede muligheten for å selge Volvo. Bakgrunnen for denne beslutningen er selvsagt at amerikanske Ford i likhet med Chrysler og General Motors nå opplever en voldsom krise dominert av fallende etterspørsel og likviditetsproblemer.

Alvorlige problemer

Volvo har tidligere tjent gode penger, men har fått problemer de siste par årene. Salget i årets ni første måneder begrenser seg til snaue 296.000 personbiler, noe som er 13,5 prosent svakere enn samme periode i fjor. Ifølge Automotive News har Volvo i tredje kvartal måttet notere et tap på hele 458 millioner dollar (3,2 milliarder kroner) før skatt og Volvo er for tiden i gang med å si opp så mange som 6.000 ansatte.

Kostbart prestisjeprosjekt

Volvos nyeste modell - XC60
Volvos nyeste modell - XC60 Vis mer
«Det store spørsmålet er selvsagt om det i det hele tatt finnes aktører som i så urolige tider er villige til å kjøpe en bilprodusent i vansker.»


Helt siden Ford i 1999 snappet Volvo foran nesten til Fiat og Volkswagen, har merket vært blant Fords stoltheter. Volvo ble et sentralt merke i den prestisjetunge Premier Automotive Group (PAG) sammen med amerikanske Lincoln og de britiske merkene Aston Martin, Jaguar og Land Rover. PAG skulle imidlertid vise seg å bli et kostbart prosjekt for Ford og ryktene tilsa at Volvo var det eneste av de fire europeiske merkene i gruppen som faktisk tjente penger.

Alene igjen

I dag er Volvo det eneste merket igjen i PAG. Lincoln ble trukket ut i 2002 mens Aston Martin ble solgt til private investorer i mars 2007. I sommer ble Jaguar og Land Rover solgt til den indiske bilprodusenten Tata.

Finnes kjøpere?

Ifølge Automotive News måtte Ford punge ut med hele 6,45 milliarder dollar da de valgte å kjøpe merket i 1999. Omregnet via dagens dollarkurs på drøye 7,00 kroner utgjør dette beløpet svimlende 45 milliarder kroner.

Det store spørsmålet er selvsagt om det i det hele tatt finnes aktører som i så urolige tider er villige til å kjøpe en bilprodusent i vansker. Og som er villige til å betale den prisen Ford bestemmer seg for å forlange. Og hva skjer med Volvo om ingen seriøse kjøpere melder seg? Vi vil holde deg oppdatert om hva som skjer med Volvo i tiden fremover.

Kilder: Automotive News Europe, Wikipedia

Relaterte artikler:
Oversikt: Verdens største bilprodusenter
Oversikt: Disse eier bilmerkene
Oversikt: Disse eier bilprodusentene
Oversikt: Her lages og selges verdens biler