Drive-utgaven av Volvo V70 har gjort den tilgjengelig for et langt bredere publikum Foto: CATO STEINSVÅG
Drive-utgaven av Volvo V70 har gjort den tilgjengelig for et langt bredere publikum Foto: CATO STEINSVÅGVis mer

Volvo overrasker

Bak suverene Volkswagen Golf går det mot en svært overraskende andreplass for Volvo V70 på årets salgsstatistikk.

Med mindre V70 snubler på oppløpet, blir den nemlig Norges nest mest solgte bil i 2010. Det viser salgstallene fra årets nest siste måned. Den leder nemlig med om lag 200 biler på tredjemann på lista, Toyota Avensis. Det er lite trolig at den skal miste det forspranget.

Klatret

At en så stor bil fra premiumklassen selger så bra, er langt i fra vanlig. Få hadde tippet dette ved inngangen til året. V70 er jo slettes ingen ny bil lenger, og etter januar i år lå den helt nede på en 16.plass. Så startet klatringen jevnt, og siden april har den ligget helt oppe i toppen av salgsstatistikkene.

Billigutgave

Mye av forklaringen på den veldige salgsøkningen, ligger naturligvis i den rimelige Drive-utgaven med en 1,6-liters dieselmotor på 109 hestekrefter. Den sendte V70 ned i et prisleie tidligere dominerte av mer folkelige merker som Ford, Volkswagen og Toyota. Og det er slike biler som ligger nærmest på salgsstatistikken også.

Test av Volvo V70 Drive kan du lese her.

Ny versjon neste år

Det er for øvrig verdt å merke seg at en ny motorversjon med litt flere hestekrefter og newtonmeter kommer til våren. Den får også seks gir, og vil dermed nøytralisere mye av det vi satt opp på minuskontoen under vår test av dagens utgave.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Golf knuser resten

Ingen kan utfordre Golf på salgstall i Norge Foto: Cato Steinsvåg
Ingen kan utfordre Golf på salgstall i Norge Foto: Cato Steinsvåg Vis mer


Det er altså Volkswagen Golf som blir Norges mest solgte bil i 2010. Den går mot en overlegen seier, og har hittil solgt i nesten dobbelt så mange eksemplarer som andremann V70. Det er ren utklassing. Toyota Avensis ligger på tredjeplass, men hakk i hæl følger Nissan Qashqai. Volkswagen Passat ligger faktisk på en femteplass, til tross for at en ny utgave nettopp har kommet til Norge. Vi regner med at Passat vil klatre på listene når den nye modellen gjør seg gjeldende i salgslistene.

Her kan du lese prøvekjøring av nye Volkswagen Passat.

Videre følger henholdsvis Ford Mondeo, Volkswagen Polo, Toyota Auris, Skoda Octavia og Ford Fiesta på plass seks til ti.

Volkswagen og Toyota

Ser vi på merkestatistikken, er det Volkswagen som dominerer her også, riktignok ikke like suverent. De ligger foran Toyota, Ford, Volvo og Peugeot. Skoda, Audi, BMW, Nissan og Mitsubishi følger videre ned til plass ti.

Selv om Volkswagen selger mest totalt sett, er det Toyota som her flest modeller inne på topp 20-listen. Hele seks ulike modeller har de blant de 20 mest solgte.

CO2-utslipp synker

Toyota Avensis er Norges tredje mest solgte bil så langt i 2010 Foto: Cato Steinsvåg
Toyota Avensis er Norges tredje mest solgte bil så langt i 2010 Foto: Cato Steinsvåg Vis mer


Totalsalget er for øvrig høyt for november i år, 24 prosent høyere enn for november i fjor. Gjennomsnittelig CO2-utslipp ser ut til å lande rundt 140 gram, der vi ligger så langt i år. Det er hele ti gram mindre enn tilsvarende tall for i fjor (150). Dieselandelen har steget noen få prosentpoeng fra i fjor og ligger så langt i år på 74,6 prosent.

Andelen firehjulstrekkere er også i økning. Så langt ligger vi på 26,2 prosent i år, mens 24,8 prosent av bilene på samme tid i fjor ble solgt med firehjulsdrift.

Kilde: Opplysningsrådet for Veitrafikken AS