Volvo med luksus for terrenget

Høye, luksuriøse og dyre. De har blitt vår tids statusbiler – luksusfirehjulstrekkerne - og nå kommer Volvo med sin versjon.

Volvo med luksus for terrenget
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Under den internasjonale bilutstillingen i Detroit i januar i år viste Volvo frem konseptbilen ACC (Adventure Concept Car). Svært hemmelighetsfulle kunne de røpe at vi skulle få se den ferdige produksjonsmodellen i løpet av to år.

Og det er tydelig at Volvo har fortet seg. Allerede under bilutstillingen i Detroit på nyåret vises nemlig Volvo XC90 - en produksjonsklare utgaven av ACC.

Dieselmotor

Volvo XC90 blir bygget på basis av storbilen S80, og kommer til Norge på sensommeren eller tidlig på høsten neste år. Høyst sannsynlig blir det tre ulike motorer tilgjengelig. To bensinmotorer og en dieselmotor. Dieselmotoren er den samme som sitter i S60, V70 og S80 D5, hvilket betyr fem sylindre, common-rail og turbo. Ytelsen er 163 hester og dreiemomentet 340 Nm ved 1.750 omdreininger i minuttet.

272 hester

Volvo med luksus for terrenget

Mer usikkerhet knytter det seg til bensinmotorene. Det er imidlertid klart at den seksylindrede bi-turbomotoren fra S80 T6 vil bli å finne i XC90. Med 272 hester og et dreiemoment på 380 Nm skulle i alle fall kreftene være sikret. En mindre motor kommer også. Foreløpig knytter det seg noe usikkerhet rundt hvilken motor dette blir, mye ligger an til at vi snakker om en helt ny motor. Den får i så fall et slagvolum på 2,5-liter, turbo og vil utvikle om lag 210 hester. Det kan bety at Volvo er i ferd med å utvikle en ny motorserie som skal erstatte dagens 2,4-litere.

Firehjulsdrift

Firehjulsdrift er selvsagt, og Volvo er sitt AWD system tro. Til å drive de fire hjulene i Volvo XC90 finner vi nemlig samme system som Volvo bruker i V70 og S60 AWD. Det betyr at kreftene fordeles til drivhjulene ved hjelp av en viskositetskobling.

Plass til syv

Når Volvo XC90 settes i produksjon blir det den første luksusfirehjulstrekkeren som kan romme syv personer. Tverrstilt motor skal i følge Volvo gi XC90 bedre innvendig plass enn hva konkurrentene kan vise til. Fra et sikkerhetssynspunkt skal også XC90 utmerke seg, blant annet ved hjelp av en veltebeskyttelse.

Ikke ensom

Dermed blir Volvo XC90 nok en bil som går i strupen på BMW X5, Mercedes M-klasse og Audi Allroad Quattro. Men kvartetten blir ikke alene lenge. Volkswagen melder seg snart på med Colorado og Porsche kommer med Cayenne. Dermed blir kampen om de velståendes lommebøker sterkere enn noensinne. Foreløpig er det ikke klart hvor mye Volvo XC90 vil lette lommebøkene når den lanseres her hjemme, men billig blir det helt sikkert ikke…

  • Les mer om Volvo ACC

  • Her finner du vår prøvekjøring av Volvo S60 D5

  • Les vår test av Volvo S60 T5

  • Les vår test av Volvo V70 T5

  • Her finner du flere nyheter om Volvo

  • Her finner du flere tester av Volvo