Volvo avduker spenstig konsept

Til tross for kriser og en usikker fremtid viser Volvo en ny og spennende konseptbil som skal danne grunnlag for kommende S60.

Derfor er også navnet S60 Concept. Den kupeinspirerte sedanen blir nå vist i sin helhet etter at man slapp et mørkt bilde som bare viste deler av fronten og siden for noen uker siden. Men inntrykket er fortsatt det samme. Dette dreier seg om en elegant og strømlinjeformet sedan, med godt skjulte bakdører.

Vi legger spesielt merke til fronten som er tydelig inspirert av nye XC60. Profilen er myk og ganske typisk kupé, mens hekken har fått et ganske distinkt særpreg preget av blant annet en stor glassluke.

Spesielle bakdører

Bakdørene er svært spesielle og slår bakover på motsatt måte av de bakhengslede dørene vi finner på eksempelvis Mazda RX-8 og Mini Clubman. Denne løsningen blir neppe med videre til produksjonsbilen, men det er lov å håpe at store deler av resten av designet følger med videre.

Volvo avduker spenstig konsept


Interiøret er for øvrig ganske typisk for en konsept-Volvo. Midtkonsollen er laget i krystall og er i samme luftige stil som ble introdusert på dagens S40 og V50. I S60 Concept er imidlertid alt i større grad vinklet mot føreren.

Ny motor

Selv om designet er det som vekker mest oppsikt umiddelbart, er egentlig denne bilen vel så spennende fra et teknologisk perspektiv. Den har nemlig en helt ny motor som bekrefter hva vi rapporterte tidligere i høst, nemlig at Volvo skal lansere minst én ny firesylindret bensinmotor med direkteinnsprøytning og turbo. Og nå er den her, under navnet GTDi. Slagvolumet er på fattige 1,6 liter, men effekten skal være på 180 hestekrefter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det mest oppsiktsvekkende er kanskje forbrukstallene Volvo opererer med. De hevder at konseptbilen er god for 0,5 liter per mil blandet kjøring, hvilket innebærer beskjedne 119 gram CO2. Det er svært gode tall for en bensinmotor med denne effekten og plassert i en såpass stor bil. Men dette er ennå en konseptbil og Volvo må nok vente til produksjonsversjonen er her for å motta all honnøren.

Volvo avduker spenstig konsept


Denne motoren skal imidlertid komme i andre modeller en gang i siste halvdel av 2009. Den vil da være aktuell for både C30, S40, V50 og V70.

Automatisk brems

En annen teknologisk spissfindighet finner vi i et system som skal unngå kollisjoner med både kjøretøy og fotgjengere. Volvo kaller det “Collision Warning with Full Auto Brake and pedestrian detection” og under 20 kilometer i timen skal dette hindre påkjørsel. Over disse hastighetene er målet å redusere hastigheten og dermed kraften i sammenstøtet.


2010

Dersom finanskrisen ikke ødelegger Volvos fremtidsplaner, trenger vi trolig ikke vente så alt for lenge på denne bilen. Volvo selv opplyser nemlig at den ferdige versjonen av S60 skal komme i 2010. Det blir spennende å følge Volvo fremover og forhåpentligvis kan denne konseptbilen bidra til litt optimisme.

S60 Concept skal vises på Detroit-salongen like over nyttår.