Volkswagens super-familiebil

Sharan? Pøh! VW har en mye bedre flerbruksbil i sitt modellutvalg.

Volkswagen selger bra med familiefraktere i Norge. På den ene siden har VW Touran vært favoritt-fleksibilen i årevis - og på den andre har de forskjellige derivatene av Transporter (Caravelle og Multivan) utgjort favoritt- tilbudet for de med virkelig stort behov for plass. (og, tidligere, ønske om å fritt kunne kjøre i kollektivfeltet). Sistnevnte er imidlertid mer for minibuss å regne enn en skikkelig personbil.

Familie-yndlingene

Så var det den skikkelige flerbruksbil-kategorien da. Denne utgjør jo et utmerket kompromiss mellom personbilen og minibussen, og biler som nyeste Ford Galaxy, Chrysler Grand Voyager, Renault Grand Espace, Peugeot 807/Citroën C8 og - ganske så nylig Dodge Journey - representerer det essensielle av utvalget i den klassen. Mange vil også med glede minnes Toyota Previa mens Opel Sintra ble en gedigen... flopp. Disse bilene er ganske dyre, da det dreier seg om svære og romslige biler som allikevel integrerer det meste av det som kreves av en skikkelig personbil. Derfor har heller aldri salgstallene blitt de helt store her hjemme - disse bilene har relativt sett mer suksess nedover i Europa og særlig i Frankrike, hvor de velges i stedet for de mer påkostede store mellomklasse-stasjonsvognene.

Sharan har gått ut på dato

Nei - dette er ikke Sharan. Det er Routan!
Nei - dette er ikke Sharan. Det er Routan! Vis mer

Volkswagens super-familiebil

  1. VWs flerbruksbil - bildene!


Og Volkswagen er faktisk til stede også i dette markedssegmentet, med en bil som er for fossil å regne; bare tenk: Produksjonen startet i 1995, altså for hele 13 år siden, og Sharan var trilling med daværende Ford Galaxy og Seat Alhambra (sistnevnte selges også fortsatt rundt omkring i Europa). Ford har forlengst erstattet den Galaxy-modellen som tilsvarte Sharan med en mye mer moderne og bedre bil, og selv det etter at første Galaxy hadde fått leve i lengste laget etter vår mening. Sharan fikk en grundig ansiktsløftning i år 2000 og en mer begrenset i 2004, men nå er den uansett, tross sin lyse og oversiktlige kabin, håpløst gammeldags i sitt segment. Bilen koster for øvrig fra rett over 400.000 kroner i Norge i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men de har jo mye bedre!

Luksuriøst førermiljø: VW Routan
Luksuriøst førermiljø: VW Routan Vis mer

Hva mener du?

Synes du VW burde importere denne? (Avsluttet)
Ja, opplagt(77%) 1223
Nei, hva skal vi med noe sånt?(14%) 222
Samme for meg!(9%) 143
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vi utnevnte nylig Chrysler Grand Voyager, som kom i helt ny utgave for bare et år siden, til en av verdens beste familiebiler. Det de fleste ikke vet er at Volkswagen har et tilsvarende kjøretøy på markedet. Det dreier seg om bilen på bildene. Den heter Volkswagen Routan - et navn som er et etter vår mening litt mislykket anagram av Touran - og den ble avduket i februar i år i anledning bilutstillingen i Chicago.

Standardmotoriseringen er en V6-motor som yter 200 hestekrefter og den er koblet til en sekstrinns automatgirkasse som standard. Prisen for denne i USA er fra 177.000 kroner (dollarkurs syv kroner). Er ikke det positiv familiepolitikk vet ikke vi...

Bilen kan også leveres med en fireliters V6 som produserer opp til 257 hestekrefter.

Ta en titt på de store bildene for å få et inntrykk av hvordan denne familiefrakteren fra Volkswagen er. Routan er et resultat av et samarbeid mellom VW og Chrysler, og er inntil videre kun i salg i Nord-Amerika. Bilen produseres forøvrig i Canada (Windsor, Ontario).

Den norske VW-importøren indikerer at produsenten har valgt ikke å lansere denne bilen i Europa uten at noen spesifikk årsak er oppgitt. (Ingenting hadde vært i veien for å utstyre den med en dieselmotor). Imidlertid indikerer samme kilde at VW for Europa har valgt å konsentrere seg om Sharan-konseptet. Imidlertid ventes ikke etterfølgeren til dagens modell før i 2011, så Sharan vil kunne fortsette noen år til å sole seg i glansen av tittelen som bilen i Norge med lengst fartstid i nybil-utsalgene.

For øvrig er spesifikasjoner, interiør og lignende svært like Chrysler Grand Voyager, som du kan lese en fullstendig test av her:

VIDEO: