Volkswagen realiserer sportsbil

Mye tyder på at ryktene rundt Volkswagens sportsbilplaner stemmer. Konseptbilen vises etter alt å dømme allerede på nyåret.

Allerede i sommer meldte vi at Volkswagen jobbet med en fullblods sportsbil med midtmontert motor og bakhjulsdrift. Nå viser det seg at disse ryktene etter alt å dømme medførte riktighet. Vi skrev også at konseptet som skulle lede ut i en produksjonsbil skulle vises allerede i år, på bilutstillingen i Los Angeles denne måneden. Det stemmer imidlertid ikke. I stedet har man utsatt debuten til Detroit-utstillingen rett over nyttår.

Liten eller stor?

Det eksisterer imidlertid litt ulike oppfatninger om hva slags bil dette skal bli. Tidligere har vi ment at det trolig dreier seg om en ganske liten roadster i et relativt lavt prissegment med fokus på miljøegenskaper så vel som sportslige kjøreegenskaper. Dette baserte vi på tidligere viste konsepter som dere ser bilder av i denne saken.

Concept R fra 2003
Concept R fra 2003 Vis mer


Bransjebladet Automotive News hevder imidlertid at bilen skal baseres på samme plattform som Audi R8, hvilket tyder på at den vil bli større enn først antatt. Det er likevel ikke umulig at plattformen kan tilpasses en mindre bil. Dette underbygges av at britiske Autoexpress melder at Audi vil lansere en lillebror til R8 ved navn R4 som også har samme struktur på drivlinjen. Denne skal etter sigende også brukes som basis for neste generasjon Porsche Boxster. Kanskje får vi altså et lite sportsbiltrekløver fra Tyskland om noen år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny nisje?

Ecoracer fra 2005
Ecoracer fra 2005 Vis mer


Det er vanskelig å vite hva man faktisk vil gjøre, men vi synes i alle fall det høres urealistisk ut at Volkswagens sportsbil vil konkurrere mot R8 og heller derfor mer mot at vi snakker om en mindre bil som kommer til å sette helt nye standarder i sportsbilklassen hva gjelder forbrukstall som vi jo vet blir viktige fremover, også i denne klassen. Dersom man kan klare å kombinere en forholdsvis lav pris og lave utslippstall med høy morofaktor, har man kommet langt. Toyota kan med sin MR2, ikke minst i den siste generasjonen som gikk ut av produksjon for få år siden, sies å ha klart dette i noen grad. Vi ser ingen grunn til at Volkswagen ikke skulle gjøre en vel så god jobb.

Volkswagens konseptbil skal altså trolig vises på Detroit-utstilingen tidlig i januar. Produksjonsbilen er ventet i 2010 eller 2011.