Det kan virke som Volkswagen er i ferd med å overta dominansen i nybilsalget alene
Det kan virke som Volkswagen er i ferd med å overta dominansen i nybilsalget aleneVis mer

Volkswagen mot Toyota

Volkswagen og Toyota er de klart største bilmerkene i Norge. Men Volkswagen er i ferd med å seile litt i fra.

Volkswagen og Toyota har i mange år vært Norges desidert mest solgte bilmerker. De har vekslet på å ligge på første- og andreplass. Men nå ser det ut til at Volkswagen har rykket litt i fra.

Sist år Toyota solgte best totalt sett var 2009. Da vant de knepent foran Volkswagen i et år som var preget av mye økonomisk uro og tidvis lavt bilsalg. Siden da har imidlertid styrkeforholdet endret seg. I fjor vant Volkswagen med 19.172 mot 16.788 registrerte biler.

Solid ledelse i år

Og denne utviklingen virker å fortsette. Per 1. oktober leder nemlig Volkswagen med totalt 15.054 registrerte nybiler, mot Toyotas 11.788. En ganske solid ledelse, med andre ord. Men fortsatt er det et stykke fra Toyota og ned til Ford på tredjeplassen. De har så langt 9.185 registrerte nybiler i år.

Ser vi på markedsandelen leder Volkswagen med 14,2 prosent, mot Toyotas 11,5 prosent.

Dobbelt Volkswagen

Volkswagen Golf er Norges klart mest solgte bil
Volkswagen Golf er Norges klart mest solgte bil Vis mer


Går vi inn på modellstatistikken, blir det fort klart hvorfor Volkswagen dominerer. Norges desiderte mest solgte bil heter Volkswagen Golf. Den leder med hele 5.477 solgte eksemplarer, mot nestemanns 3.436. Og nestemann er tilfeldigvis Volkswagen Passat

Blant Volkswagens øvrige modeller finner man Polo på 11.-plass, Tiguan på 18.-plass og Touran på 24.-plass.

Jevn spredning hos Toyota

Hos Toyota ligger bestemann på 4.-plass, og da snakker vi om Avensis. Auris er på 8.-plass, Yaris på 20.-plass, RAV4 på 21. og Prius ligger på 25.-plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny Avensis er vist, og det kan hjelpe Toyota selv om dagens utgave allerede selger bra
Ny Avensis er vist, og det kan hjelpe Toyota selv om dagens utgave allerede selger bra Vis mer


Både Volkswagen og Toyota har altså fem ulike modeller inne på topp 25-listen, som de eneste produsentene. Og nettopp evnen til å selge mange ulike bilmodeller på det norske markedet er noe av det som karakteriserer disse merkene, og som danner mye av grunnlaget for suksessen.

Toyota-offensiv

Volkswagens kraftige suksess de siste snaut to årene forklares imidlertid også av det enorme salget av Golf. Nå er også Passat nylig oppdatert og tilbake helt i toppen. Toyota har det vært litt stille fra i det siste, men nå kommer Avensis facelift, helt ny Yaris og flere Prius-varianter. Kanskje kan dette snu trenden slik at Toyota for alvor kan utfordre Volkswagen igjen.