VW Tiguan Allspace vises i Genève

Volkswagen med ny SUV

Nå fylles tomrommet mellom Tiguan og Touareg - Volkswagens 7-seter snart klar for markedet.

FYLLER ET HULL: Mellom Tiguan og Touareg kommer nå en tredje Volkswagen-SUV, med mulighet for en tredje seterad eller mye mer bagasjeplass: VW Tiguan Allspace. Foto: Volkswagen
FYLLER ET HULL: Mellom Tiguan og Touareg kommer nå en tredje Volkswagen-SUV, med mulighet for en tredje seterad eller mye mer bagasjeplass: VW Tiguan Allspace. Foto: Volkswagen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skorter ikke på nyheter som er vist allerede før de skal avdukes offisielt på vårens store bilbegivenhet - bilmessen i Genève i nøytrale Sveits.

Av de viktigste, om enn ikke av de mest overraskende er XL-utgaven av annen generasjon Volkswagen Tiguan, som til syvende og sist ikke fikk navnet XL, men det litt snodige Allspace - som vi kunne annonsere for en tid tilbake.

Større enn den virker

Når vi ser på bildene, er det ikke opplagt at den er en god del større enn den eksisterende Tiguan, for proporsjonene er velbalanserte (og hjuldimensjonene generøse). Men Allspace er hele 21,5 centimeter lengre enn Tiguan og måler 4,70 meter i lengden. Den forhjulsdrevne versjonen av Tiguan Allspace vil ha som konkurrent den nye Peugeot 5008, som vi nylig testet for første gang.

VOKSEN TIGUAN: Med sine 470 centimeter i lengden er den nye SUV-en størst i folkesuv-klassen. Foto: Volkswagen
VOKSEN TIGUAN: Med sine 470 centimeter i lengden er den nye SUV-en størst i folkesuv-klassen. Foto: Volkswagen Vis mer

Forlengelsen er jevnt fordelt på økt akselavstand, som har økt med 11 centimeter fra 268 til 279, og lengre overheng bak. Dette har bidratt til å bevare proporsjonene fra den korte utgaven, sammen med et panser som er hevet opp over grillen, og forlengede bakdører.

AMERIKANSK FETTER: Volkswagen Atlas ble avduket i Detroit i januar. Foto: Volkswagen
AMERIKANSK FETTER: Volkswagen Atlas ble avduket i Detroit i januar. Foto: Volkswagen Vis mer

Designen tar med vilje sikte på å gjøre denne modellen svært lik den store SUV-en Atlas, som Volkswagen lanserte tidligere i år på det Amerikanske markedet.

Et eksempel er den forkrommede stripen som strekker seg over hele fronten.

NÆRMERE ATLAS: Noen designgrep er tatt for at Tiguan Allspace skal minne om sin amerikanske fetter, VW Atlas. Foto: Volkswagen
NÆRMERE ATLAS: Noen designgrep er tatt for at Tiguan Allspace skal minne om sin amerikanske fetter, VW Atlas. Foto: Volkswagen Vis mer

Akselavstanden er, ikke overraskende, den samme som konsernbroren Skoda Kodiaq, som var først ute som SUV på denne plattformen. Men Tiguan Allspace er tre centimeter lengre.

Økte dimensjoner har gitt plass til en tredje seterad og denne er ekstrautstyr. Snarere enn å kalle bilen en 7-seter kaller Volkswagen Allspace i denne konfigurasjonene en «5+2-seter».

Masse bagasjeplass

Som ren 5-seter kan annen seterad flyttes fremover eller bakover 18 centimeter i lengderetningen. I fremre stilling gir det et digert bagasjevolum på 760 liter. Legger man ned baksetene, er volumet varebil-aktige 1920 liter.

MULIGHETER: Et eksempel på konfigurasjon av 5+2-setersversjonen. Foto: Volkswagen
MULIGHETER: Et eksempel på konfigurasjon av 5+2-setersversjonen. Foto: Volkswagen Vis mer

Som 7-seter er det 230 liter bagasjevolum med alle seterader i bruk. 700 liter er til disposisjon med tredje seterad nedfelt, og feller man også annen seterad, øker volumet til 1775 liter.

Bilen vil, som vanlig Tiguan, tilbys i to versjoner med ulik front - en såkalt «off-road»-utgave og en «on-road». Førstnevnte kan utstyres med en offroad-pakke og beskyttelsesplate under motoren som strekker seg som skliplate frem til støtfangeren. Det forbedrer terrengegenskapene, blant annet med en angrepsvinkel som er økt med syv grader.

VELKJENT: Nyeste Volkswagen-interiør, blant annet med den større skjermen i midtkonsollen. Foto: Volkswagen
VELKJENT: Nyeste Volkswagen-interiør, blant annet med den større skjermen i midtkonsollen. Foto: Volkswagen Vis mer

Mer utstyr

I forhold til den korte Tiguan får Allspace-utgaven også forbedret standardutstyr for å understreke posisjoneringen mellom Tiguan og den mer eksklusive Touareg. Allerede fra Trendline-nivået har den takrelinger (i sort som standard), og mediasystemet i farger Composition med oppkoblingspakke med USB- og telefongrensesnitt. Også multifunksjonsratt og variabelt bagasjeromsgulv er inkludert.

I anledning lanseringen av Allspace kommer Volkswagen med den nye generasjonen infotainment som på den nylig oppgraderte Golf, som vi har testet, blant annet med (svært begrenset) gestuell betjening.

Mer krefter fra start

Allspace-versjonen av Tiguan har en kraftigere innstegsversjon enn vanlige Tiguan, som starter med en motor på 115 hestekrefter. Allspace starter på 150 hester.

I alt tilbys seks motoriseringer - tre bensin, tre diesel. TSI-bensinmotorene kommer med 150, 180 og 220 hestekrefter mens TDI-dieselmotorene stiller med 150, 190 og 240 hester. Motorene med over 150 hestekrefter kombineres som standard med firehjulsdrift og DSG dobbelkløtsj-automat.

Tiguan Allspace kan trekke tilhenger på opptil 2200 kilo med forhjulsdrift, opptil 2500 kilo med firehjulsdrift (4Motion).

BEDRE PLASS: Den forlengede akselavstanden kommer også baksetepassasjerene til gode i form av bedre plass på annen seterad enn i vanlige Tiguan. Foto: Volkswagen
BEDRE PLASS: Den forlengede akselavstanden kommer også baksetepassasjerene til gode i form av bedre plass på annen seterad enn i vanlige Tiguan. Foto: Volkswagen Vis mer

Offensiv diesel-rensing

Volkswagen presiserer at alle dieselmotorene kommer med SCR-katalysator og AdBlue-tank på tolv liter. Dette skal redusere utslippene av nitrogenoksider til det minimale.

Det vil starte forhåndssalg av nye Tiguan Allspace i mai måned, men bilen kommer først på markedet til høsten. Prisene er ikke ennå kjent - Dinside kommer tilbake med mer nytt om bilen når den tid kommer.

Les også:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!