Volkswagen med autopilot

Med sensorer, radarer, laserskannere og ultralyd kan denne bilen holde kursen på egenhånd.

HENDENE AV RATTET: Her kan føreren slappe av - bilen kjører selv. Men føreren må være på plassen sin. Foto: Volkswagen
HENDENE AV RATTET: Her kan føreren slappe av - bilen kjører selv. Men føreren må være på plassen sin. Foto: Volkswagen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU har investert tilsvarende cirka 220 millioner kroner i et prosjekt for å utvikle den førerløse bilen. Volkswagen viste sin versjon - en selvkjørende Passat - i Borås i Sverige i slutten av forrige uke.

Autopilot

EU-prosjektet heter HAVEit, hvilket står for Highly Automated Vehicles for Intelligent Transport. Volkswagens prosjektbidrag, som representeres ved denne Passaten av før-2010-generasjon, heter TAP - Temporary Auto Pilot. Professor Doktor Jürgen Leohold, som er direktør i Volkswagens forskningsavdeling, kaller dette en milepæl på veien mot fullautomatisert og ulykkesfri trafikk.

Det denne autopiloten gjør, er at den samler halvautomatiske funksjoner, det vil si de som føreren kontrollerer og overvåker, med andre førerhjelpsystemer som adaptiv cruisecontrol (adaptiv fartsholder) og vimsevarsleren ("lane assist"). Det hele utgjør deretter et system som er helautomatisert, som en autopilot. Bilen kan dermed i praksis kjøre på egenhånd.

Gjensidig overvåking

Med utgangspunkt i denne typen eksperimentalfartøyer, har Volkswagen nå valgt å presentere den "førerløse bilen" (vel - ikke helt da, viser det seg), i en mer prosaisk VW Passat fra før faceliften som fant sted i fjor. Foto: Volkswagen
Med utgangspunkt i denne typen eksperimentalfartøyer, har Volkswagen nå valgt å presentere den "førerløse bilen" (vel - ikke helt da, viser det seg), i en mer prosaisk VW Passat fra før faceliften som fant sted i fjor. Foto: Volkswagen Vis mer


Men Leohold presiserer at idéen ikke er å ta fra føreren kontrollen. Målet er å unngå uhell og ulykker forårsaket av distraherte sjåfører, uoppmerksomhet eller tretthet. Ansvaret hviler fortsatt hos personen bak rattet (det er ingen "førerløs bil" vi har med å gjøre selv om tittelen i pressemeldingen fra Volkswagen kunne få en til å tro det).

Føreren har alltid den endelige kontrollen og kan overstyre eller deaktivere systemet. Han eller hun må også overvåke det til enhver tid. Om dette skjer, overvåkes også av bilen: Systemet analyser førerens tilstand gjennom registrering av øyelokkbevegelser, rattutslag og lignende.

Følger trafikken og veien


TAP skal alltid sørge for an optimal grad av automatikk i forhold til kjøresituasjonen, trafikkmønsteret samt omgivelsenes og førerens tilstand. I den halvautomatiske kjøremodusen, kalt Pilot Mode, sørger TAP for at det holdes optimal avstand til forankjørende bil, holder den hastigheten som er valgt av føreren, men reduserer den ved inngang til en sving.

Den vil også ta hensyn til muligheten, eller fravær av slik, for forbikjøring samt overholde fartsgrensen. Stopp og start i trafikkork eller køkjøring, håndteres også av systemet. Med TAP kan det kjøres opp til 130 kilometer i timen.

Prosjektet ble lansert i februar 2008 og 17 europeiske partnere deltar. Totalinvesteringen har vært 28 millioner Euro hvorav 17 millioner kommer fra EU og 11 fra de 17 partnerne - derav syv millioner fra bilindustrien.