Volkswagen Golf 1.6 2001: Treg gass og hengende gir

Bilmerke: Volkswagen
Modell: Golf 4
Motor: 1.6 Bensin
Årsmodell: 2001
Kilometerstand: 48.000

Problem: Gassproblem og giring
Har akkurat kjøpt en ny (brukt) golf 4 fra forhandler. Men er to små problem med bilen. Det ene er så enkelt at gassresponsen er uvanlig treig. Noe som betyr problematisk med bakkestart o.l. Er dette vanlig hos golf?

Det andre er litt verre. Når bilen er kald, spesielt nå om vinteren på kalde dager så er girkassen helt tullete. Når man kommer fram mot ett kryss og skal sette den ned i første giret er den utrolig treig. Jeg fører giret fram mot 1 girs posisjon, men før jeg får satt den inn "henger" den lissom i en slags lås i opp til 5 sekunder, før den omsider dunkes (med 2 steg) inn i gir. Dette blir bedre når motoren er varm, men er litt forsinkelse da også som kan skape problemer ved f.eks. rundkjøringer. Vet at på nye biler har du en liten sperre for bomgiring og så videre og det virker akkurat som om den slår inn, med dette er ikke snakk om bomgiring trillende i 5 km/t mot en utkjøring! Bilen fikk en liten anmerkning på dette hos NAF, men det ble ikke gjort noe med det hos forhandler.

Svar: At gassresponsen er treig kan tyde på at gasspedal må smøres litt eller skiftes ut eller at spjeldhus er tilsmusset med oljeslagg som bør rengjøres. Jeg tror at du har noe vi kaller E-gass noe som betyr at det ikke er wire mellom gasspedal og spjeldhus men en elektronisk motor som styrer spjeldet etter hvor mye pedalen tråkkes ned. Har du allikevel wire så kan denne være treg eller at wieren er delvis røket. Dette med giringen kan være en defekt synkroniseringsring i girkasse eller bare at giroverføringer behøver en justering. Noen ganger kan det hjelpe med ny girolje. Det er nok også en sperre som skal hindre deg i at du setter bilen i 1. i for eksempel over 40 km/t, men det er jo ikke der problemet ligger hos deg! Lykke til.