Volkswagen-eiere advares

Et barn sittende bakovervendt i forsetet på en Volkswagen Golf ble nylig drept av en deaktivert kollisjonspute. Nå sender VW ut en kraftig advarsel til sine kunder: aldri, ikke under noen omstendigheter, skal barn plasseres bakovervendt i forsetet på en bil med kollisjonspute. Selv ikke hvis du har koblet ut puten.

Klikk her for å lese de siste oppdateringene i saken, per 26. januar, kl. 16.50.

Den ovennevnte ulykken skjedde i Tyskland 1. juledag i fjor. Bileieren hadde nylig fått kollisjonsputen på passasjersiden elektronisk deaktivert hos et merkeverksted. På tross av dette utløste altså kollisjonsputen da Golfen frontkolliderte. Bilen fikk kun mindre frontskader, men barnet i det bakovervendte barnesetet ble altså drept av kollisjonsputen.

Advarer på det sterkeste

I Tyskland jobbes det nå for å finne ut hva det egentlig var som skjedde da kollisjonsputen feilutløste. I mellomtiden -- før de vet hva som er skjedd -- advarer de alle på det sterkeste mot å plassere bakovervendte barn i passasjersetet foran i en bil med deaktivert kollisjonspute. Den norske importøren av Volkswagen, Harald A. Møller A/S, har fulgt denne anbefalingen fra fabrikken i Tyskland, og går nå ut med denne advarselen til sine kunder i Norge.

Finnes ingen register

-Vi jobber på spreng for å finne ut hvilke biler som har utkoblet kollisjonspute og som dette gjelder, sier John Røhrt, informasjonsansvarlig i Harald A. Møller A/S. Han håper på hjelp fra Vegdirektoratet for å komme i kontakt med disse bileierene. Finn Larsstuen, sjefsingeniør ved kjøretøy og kontrollkontoret i Vegdirektoratet, sier imidlertid at de ikke har oversikt over hvilke bileiere dette gjelder.
-Når man får koblet ut en kollisjonspute, skal dette gjøres på et merkeverksted som vet hvordan dette skal gjøres. Derfra sendes det melding til tilhørende trafikkstasjon, som utsteder et nytt vognkort med en anmerkning om dette. Denne anmerkningen får vi imidlertid ikke opp i våre registre, sier Larsstuen, men bemerker at den enkelte Trafikkstasjon kan ha opplysninger om dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Uforståelig

Finn Tandberg, direktør i Bilimportørenes Landsforening, stiller seg uforstående til at en slik ulykke kan ha skjedd.
-Når man kobler ut en kollisjonspute, skal det være fysisk umulig at den løser ut. Den skal være koblet ut og død, inntil den kobles til igjen ved et nytt inngrep. Jeg vil tippe at det er skjedd noe som ikke skulle skje; at kollisjonsputen har fått elektriske impulser annet steds i fra, eller at noen har tatt en lettvint løsning og trukket ut en sikring, sier Tandberg.
Han sier han har full forståelse for at Volkswagen går ut med denne advarselen, men at det ikke er grunn for andre til å bekymre seg. Tandberg bemerker imidlertid, på lik linje med direktør Leif Agnar Ellevset i Trygg Trafikk at man generelt sett ikke skal ha barn i forsetet på biler med kollisjonspute.

Klikk her for å lese de siste oppdateringene i saken, per 26. januar, kl. 16.50.