Bilvoks og polergarn er alt du trenger til å vokse bilen din.
Bilvoks og polergarn er alt du trenger til å vokse bilen din.Vis mer

Voks bilen riktig

Hvordan gjenskape de ultimate glansdagene? For bilen sitt vedkommende er svaret rimelig enkelt: massèr den med bilvoks minst to ganger i året.

Sollys, luft og vann tærer konstant på billakken. Etter en stund vil lakken derfor miste glansen den en gang hadde. Og beskyttelsen som voksen ga vil også forsvinne etterhvert. Hvis du ikke tar hensyn til dette, vil den i utgangspunktet så flotte og skinnende bilkroppen anta et kalk-liknende utseende. Den glatte og skinnende overflaten blir flekkete og skjoldet.

Voks-testen

Voksen ligger som en beskyttende film utenpå lakken. Så lenge voksen er intakt, påvirkes lakken minimalt av vær og vind, og den er beskyttet fra mekanisk og kjemisk slitasje. Du kan sjekke om det er tilstrekkelig med voks på bilen med et enkelt håndgrep. Tøm litt vann på panseret og observèr hvordan vannet oppfører seg. Hvis det former seg små vanndråper som blir liggende oppå lakken, behøver du ikke å bekymre deg for å vokse bilen med det første. Hvis derimot vannet synes å trekke inn i lakken, er det bare en ting å gjøre: finn fram voksen og pussefilla og sett i gang!

Pleie etter alder

Du kan sjekke om det er nok voks på bilen din ved å helle litt vann på den. Hvis vannet blir liggende som dråper utenpå, slik du ser på bildet, så behøver du ikke vokse bilen.
Du kan sjekke om det er nok voks på bilen din ved å helle litt vann på den. Hvis vannet blir liggende som dråper utenpå, slik du ser på bildet, så behøver du ikke vokse bilen. Vis mer

Hvor grundig du må gå til verks, avhenger av alderen på bilen din. Ved voksing av en ny bil trenger du ikke å gni voksen helt ned i lakken når påfører den. Nyere biler skal nemlig bare tilføres en beskyttende hinne. Men hvis bilen har fått noen år på baken og mistet en del av sin opprinnelige glans og fuktighet, må du sette alle pussekluter til for virkelig å utnytte voksens effekt. Du må da gni den godt inn, og tilpass trykket du gnir med, til lakkens behov for rens.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette trenger du:

1. Bilvoks: flytende eller kremvoks
2. Polergarn eller mykt, slitesterkt tørkepapir

Vask og voks

*Vask bilen godt. Ha aldri voks på en skitten bil. Lorten vil da blande seg med voksen og og lage riper i lakken når du gnir.

* Husk å sett bilen i skyggen i god tid før du begynner å vokse, slik at lakken får kjølt seg ned. Hvis du begynner å vokse mens karosseriet er varmt, eller mens den står i solen, vil det resultere i skjolder og merarbeid for deg selv. Det er heller ikke bra å vokse bilen i fuktig vær, da dette betyr dårlig tørk, tyngere jobb for deg, og skjolder på rustningen for bilens vedkommende.

*Hvis du nå ser at lakken har antatt et kalk-liknende utseende, betyr dette at lakken har oksidert. Du må da rense den med en flytende lakkrens før du begynner å vokse bilen. Lakkrensen brukes for å fjerne det ytterste laget av oksidert lakk.

*Du kan bruke enten flytende voks eller kremvoks. Det er viktig at du leser bruksanvisningen godt for å unngå skade på lakken. Bruk polergarn eller mykt papir til å påføre voksen. Ha kun et tynt lag med voks på bilkroppen. Hvis du har på et tykt lag, betyr det for det første mere jobb for deg siden det er mer som må fjernes. Men det som verre er: du får et skjoldete resultat.

*La voksen tørke til den ligger som en grå hinne utenpå lakken. Hvis du ikke lar den tørke tilstrekkelig, får du en tyngere jobb med å tørke den av, og voksen vil gi en dårligere beskyttelse. Det vil også resultere i skjolder.

(Ulike typer bilvoks kan ha ulike typer påføringsrutiner. Sjekk bruksanvisningen på produktet du velger)

*Bruk rikelig med polergarn eller mykt papir når du tørker av voksen. Husk alltid å ha tørt, rent polergarn ned mot voksen. Forsøker du å spare på polergarnet, kunne du nesten like godt spart deg for hele operasjonen. Dette vil nemlig også føre til skjolder.