<b>DEL 2:</b> Skal ikke ligge i bilen, da det er et verdidokument. Foto: JOGRIM AABAKKEN
DEL 2: Skal ikke ligge i bilen, da det er et verdidokument. Foto: JOGRIM AABAKKENVis mer

"Vognkort del 2": Ikke oppbevar det i bilen

"Vognkort del 2" er et verdipapir og må oppbevares trygt i hjemmet.

Som en del av en EU-forordning, innførte norske myndigheter i 2004 en helt ny vognkort-standard. Mens det gamle vognkortet bare besto av én del - og skulle oppbevares i bilen - består det nye vognkortet av to deler.

"Del 1" skal kunne fremvises ved trafikkontroll, teknisk kontroll og lignende og skal derfor oppbevares i bilen. Glemmer du dette, risikerer du et gebyr.

"Del 2" derimot, er et bevis for at du faktisk eier bilen din og kan sammenlignes med et skjøte. "Vognkort del 2" er derfor et verdipapir og bør oppbevares hjemme - like sikkert som du oppbevarer pass, vitnemål og andre viktige papirer.

Bilene som bryter oftest sammen

Vanskelig å forfalske

"Del 2" inneholder informasjon om både deg og bilen din og er takket være vannmerke, fluoriserende tråder og mikroskrift vanskelig å forfalske. "Vognkort del 2" inneholder også en pinkode og en "Melding om eierskifte". Ved salg av bilen skal sistnevnte fylles ut og du må levere "Vognkort del 2" på trafikkstasjonen. Først når "Del 2" er mottatt på trafikkstasjonen, vil denne godta og registrere et eierskifte.

Du kan bli svindlet

Og da forstår du sikkert hvorfor du ikke bør la "Del 2" ligge i bilen. Gjør du det, risikerer du nemlig at bilen blir stjålet, at kjeltringene selger bilen din, registrerer den over på en uskyldig tredjepart og stikker av med pengene. Eller at de registrerer bilen over på en stråmann og dermed uproblematisk kan ta bilen ut av Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vognkort: En utrolig ekkel opplevelse

Husk å levere inn etter salg

Vær også klar over at det er viktig at du leverer inn "Del 2" på trafikkstasjonen så raskt som mulig etter at du har solgt bilen, oppgjøret er på plass på din konto og bilen er overlevert.

Hvis du ikke leverer inn "Del 2", vil nemlig kjøperen kjøre omkring med en bil som fortsatt står i ditt navn. Resultatet vil kunne bli at årsavgift, parkeringsbøter, fotoboksbøter og lignende vil bli sendt til din adresse, noe som kan bli tidkrevende og vanskelig å rydde opp i.

Oppsummert

  • Oppbevar Vognkort del 1 i bilen
  • Oppbevar Vognkort del 2 i hjemmet
  • Når bilen selges: Levér Vognkort del 2 til trafikkstasjonen så snart du har fått oppgjøret og bilen er overlevert ny eier
  • Har du mistet et av vognkortene dine? Da bør du snarest bestille et nytt hos Statens Vegvesen Vegdirektoratet. Søknadsskjema finner du her.

    Kilde: Statens Vegvesen Vegdirektoratet

    Les også:

  • DinSide Motors juveler
  • Denne artikkelen ble første gang publisert 09/02-2010.