iPad 1 på plass, Kometkameratene i gratis podcast er en sikker vinner. Foto: Øyvind Paulsen
iPad 1 på plass, Kometkameratene i gratis podcast er en sikker vinner. Foto: Øyvind PaulsenVis mer

Vogels RingO: Bilfeste for iPad og Galaxy Tab

Bør være standardutstyr hos alle bileiere med iPad, iPad 2 eller Samsung Galaxy.

Et av nettbrettenes største fordeler er at de er perfekte å ha med på lange bilturer. En ting er at det underholder baksetepassasjerene med spill eller video, men kanskje like viktig er det at de dermed også lar bilføreren slippe unna maset fra ungene i baksetet.

LES OGSÅ:

Men å la baksetepassasjerene sitte med et nettbrett i fanget er ikke det lureste du kan gjøre. Skal det være trafikksikkert må nettbrettet sitte ordentlig fast, noe som er lettere sagt enn gjort. Vi har sett mange billige alternativer, både i butikk og på nettet, men dessverre har ingen av dem vært spesielt tillitsvekkende.

Inntil Vogels alternativ dukket opp.

RingO

RingO-systemet er et universalt festesett for iPad, iPad 2 og Galaxy Tab (kun den originale 7-tommeren foreløpig, i følge Vogel er nå også Galaxy Tab 10.1 på plass, selv om vi foreløpig ikke har sett den i norske butikker).

Prinsippet er enkelt:

 • Trinn 1: Du trenger et Vogel deksel tilpasset det nettbrettet du har. Vi har prøvd versjonen til Galaxy Tab/iPad. I tillegg finnes et deksel spesialtilpasset iPad 2.

  Dekselet er i hardplast og vil naturligvis beskytte nettbrettet når det er i bruk. Heldigvis er baksiden litt ruglete, så grepet er godt. Det er også hull til brytere, kameralinser, og ladepunkter, slik at du kan bruke nettbrettet som vanlig uten å ta av dekselet.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Et annen viktig detalj er at du kan snu nettbrettet og legge det med glasskjermen innover. Dermed er nettbrettet helt beskyttet når du for eksempel skal legge det i kofferten.

Se eksempler på dekslene i bruk på Galaxy Tab og iPad i bildespesialen her:

Galaxy Tab 7-tommeren. Legg merke til at kameralinsen er åpen, det samme gjelder naturligvis de andre kontaktpunktene og bryterne Foto: Øyvind Paulsen
Galaxy Tab 7-tommeren. Legg merke til at kameralinsen er åpen, det samme gjelder naturligvis de andre kontaktpunktene og bryterne Foto: Øyvind Paulsen
Galaxy Tab 7-tommeren. Foto: Øyvind Paulsen
Galaxy Tab 7-tommeren kan også legges med skjermen inn i dekselet, slik at den er godt beskyttet når du skal legge tabben i kofferten eller sekken din. Foto: Øyvind Paulsen
iPad 2-dekselet. Også her ser du at kamera-linser og inngangspunkter er tilgjengelige. Foto: Øyvind Paulsen
iPad 1, plassert i dekselet. Foto: Øyvind Paulsen
iPad 1, plassert i dekselet. Full tilgang til funksjonsknapper. Foto: Øyvind Paulsen
iPad 1, plassert i dekselet. Full tilgang til funksjonsknapper. Foto: Øyvind Paulsen
iPad 1, plassert i dekselet med skjermen inn. Det gir full beskyttelse under frakt. Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Rundingen i midten er selve nøkkelen i systemet, ettersom det er festepunktet. Foto: Øyvind Paulsen


 • Trinn 2: Du trenger Vogel’s CarMount. Bilfestet klikkes ganske enkelt på plass i stengene til nakkestøtten, og så langt vi kan se skal det passe de aller fleste biler. (Vi prøvde selv på en Opel Corsa og i en Ford Kuga uten problemer.)

  Etter at festet sitter på plass, er det på tide å finne fram nettbrettet som ligger i Vogel-dekselet. På baksiden av dekselet til nettbrettet er det et hull, og det er altså dette du skal dytte inn i nakkestøttefestet til du hører et tydelig klikk.

  Vi gir ekstra pluss i margen for at all montering skjer uten bruk av verktøy, her er det ganske enkelt bare å klikke på plass. Når nettbrettet så er festet kan det for det første justeres noen grader oppover og nedover, i tillegg til at nettbrettet kan roteres fritt uten at det løsner. Idèelt skulle vi også sett at det var mulig å vri nettbrettet sidelengs, men det går dessverre ikke.

  Vårt hovedinntrykk er ganske enkelt at bilfestet virker svært solid, og at det er så enkelt i bruk at det faktisk vil bli brukt.

Se hvordan bilfestet fungerer, både på iPad og Samsung Galaxy Tab, her:

Selve bilfestet klikkes på plass. Foto: Øyvind Paulsen
Galaxy Tab - rotert vannrett. Foto: Øyvind Paulsen
Galaxy Tab - på høykant. Foto: Øyvind Paulsen
Galaxy Tab - endelig kommer alle NRKs podcaster til sin rett:-) Foto: Øyvind Paulsen
Jada, med riktig utstyr på plass klarer de å holde seg i ro også på lengre turer. Foto: Øyvind Paulsen
Selve bilfestet er todelt, og åpnes via en vippebryter. Foto: Øyvind Paulsen
Når begge delene er satt sammen ser bilfestet slik ut. Det virker solid, og vi liker at du slipper å bruke verktøy. Et par klikk er alt du trenger. NB: Det anbefales ikke å kjøre med bilfestet på plass uten at det står et nettbrett montert, ettersom festepunktet stikker ut. Foto: Øyvind Paulsen
iPad 1 på plass, tid for spill. Foto: Øyvind Paulsen
iPad 1 på plass, Kometkameratene i gratis podcast er en sikker vinner. Foto: Øyvind Paulsen
iPad 1 - i horisontal retning. Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen
Sett fra siden. Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen

 • Trinn 3: Valgfritt tilbehør. Vogel selger også rene veggfester som enkelt kan skrus inn i veggen der du vil ha nettbrettet tilgjengelig, for eksempel på kjøkkenet, som vi prøvde:

  Det enkle veggfestet åpnes ved å dra ut lokket, og festes til veggen med en skrue. Foto: Øyvind Paulsen
  Sett lokket på plass, og den er klar til bruk. Foto: Øyvind Paulsen
  iPad 1 til venstre, på kjøkkenet går det i Matprat.no Foto: Øyvind P
  Nettbrettene kan roteres fritt når de henger på plass. Skal du ta den av, er det bare å presse sammen to punkter på baksiden. Foto: Øyvind P

  Det er også mulig å kjøpe et bordstativ i samme serie, men det har vi ikke prøvd.

 • Konklusjon

  Vogels bilfeste imponerte oss. Mest fordi det virker solid, men også fordi det ikke krever bruk av verktøy.

  Dette er så enkelt å montere og demontere at vi tror den vil bli brukt i praksis, og dermed kan du la ungene se på film eller spille spill i baksetet på lange bilturer, uten å være redd for at nettbrettet kommer flygende ved en eventuell nødbrems.

  Løsningen ser også ut til å være relativt fremtidssikker, i hvert fall så lenge Vogels gjør som de sier, og beholder den samme størrelsen på festepluggen som skal inn i dekslene.

  Prismessig ser vi at enkelt nettbutikker, blant annet Komplett, selger en samlepakke til 850 kroner for iPad 2. Den inneholder deksel og bilfeste, mens eventuelt veggfeste må da kjøpes utenom. Vi har dessverre ikke sett tilsvarende pakker for iPad 1 eller Galaxy Tab, så er du på jakt etter disse ville vi vurdert å sjekke på utenlandske nettsider.

  Testresultat

  Vogels RingO - deksel + bilfeste

  Virker solid, passer omtrent alt av biler, full tilgang til alle funksjoner på nettbrettet, god beskyttelse, kan roteres til horisontal/vertikal posisjon, og tiltes et par grader. Krever ikke bruk av verktøy.

  Prisen kan skremme noen. Kun samlepakker for iPad 2 i norske butikker, for Galaxy Tab og iPad 1 må du lete litt ekstra.

  Se alle våre tester