PRØVEPROSJEKT: Nå får du oppgitt reisetid på enkelte strekninger i form av skilting.  Foto: Vegvesenet
PRØVEPROSJEKT: Nå får du oppgitt reisetid på enkelte strekninger i form av skilting. Foto: VegvesenetVis mer

Viser reisetider på skilttavler

Vegvesenet tester tre store tavler med visning av reisetider på E18 i Bærum.

- Vi er i en testperiode med to skilt i Sandvika og ett ved Strand på E18 i Bærum. Dette er første gang i Norge, forteller avdelingsdirektør Ivar Christiansen i Vegdirektoratet.

Bedre trafikkflyt

- Bilistene får beskjed om hvor lang tid det tar å kjøre til et bestemt mål. Skiltene viser også kjøretiden på alternative ruter til det samme stedet. Dette er god informasjon til bilistene. Samtidig kan det bidra til bedre flyt i trafikken ved at bilistene velger den ruta som til enhver tid har kortest kjøretid der man har alternative ruter. Tavlene oppdateres hvert femte minutt, sier Christiansen.

Se video: Vegtrafikksentralen overvåker veiene ved hjelp av 1.150 videokameraer

Sanntids reiseinformasjon

Antenner i vegkanten leser Autopass-brikker i bilene ved flere passeringspunkter. Reisetiden kan da beregnes. Reisetidene blir tilgjengelig via DATEX II, som er en europeisk standard for overføring av trafikkinformasjon, og kan vises i kart på nettet og nå også på store skilttavler på vegene.

Datex-2 er tatt i bruk i mange europeiske land, blant annet Sverige, Tyskland og Storbritannia.

Reisetidene vises via vegvesen.no/reisetider. Denne informasjonen formidles i dag via nettsider og media. Det nye er at bilistene umiddelbart får informasjonen når de passerer skilter langs veien.

Du kan også se trafikkforholdene i Google maps

Artikkelen fortsetter under annonsen

Planlegger flere

Tavler med muligheter for grafisk visning finnes på flere høytrafikkerte veger rundt de store byene.

Etter testen på E18 i Bærum vil etter planen visning av reisetider komme flere steder, blant annet på flere tavler i Oslo, Akershus og Vestfold.