Vinterutrustning i Europa

Vinterutrustning i Europa

Skal du på skiferie i Europa? Da lønner det seg å ta med et par kjettinger – det kan nemlig være påbudt.

Publisert

Et eventuelt kjetting-påbud vil være merket med et blått, rundt skilt med snøkjettingsymbol. Etter dette punktet er det påbudt å kjøre med kjettinger – uansett om du kjører med vinterdekk eller med sommerdekk. I følge ADAC, som er det tyske svar på NAF og altså medlemsorganisasjon for bileierne, gjelder dette påbudet for alle – også for de med firehjulstrekk, som i og for seg har en fordel på utfordrende vintervei.

Vinterdekk ikke påbudt

Her i Norge har det vært en særdeles mild høst, og behovet for vinterdekk har ikke vært særlig påtrengende hittil – i alle fall ikke i byregionene på Østlandet. Vinterdekk er stort sett ikke påbudt nedover på kontinentet – fordi behovet ikke er det største. Dersom du skal på skiferie i fjellområdene Tyskland/Frankrike/Sveits/Italia/Østerrike, bør du likevel vie vinterdekk eller kjettinger en tanke.

Leie kjettinger

Dersom du har lagt av gårde uten kjettinger, er det likevel mulig å leie kjettinger i Tyskland. Denne utleien er det ADAC som står for, via 115 utleiestasjoner rundt om i Tyskland. Du kan leie kjettinger selv om du ikke er medlem i ADAC, men det koster da litt mer enn det gjør for medlemmer. Du betaler døgnleie av kjettingene, og for ikke-medlemmer er prisen 9 DEM per par (6 DEM per par for medlemmer), som tilsvarer 37 norske kroner. Dersom du faktisk må legge på kjettingene og bruke dem, koster det ytterligere 20 DEM for ikke-medlemmer (tilsvarer 81 kroner). I tillegg må du legge 130 DEM (528 kroner) på bordet som depositum. Kjettingene kan så leveres tilbake ved en hvilken som helst av de 115 utleiestasjonene.

Påbud om vinterskodd bil

Det er altså svært få av de populære skiferie-landene som har lovpålagt bruk av vinterdekk. Det du imidlertid må være forberedt på når du ferdes i høyereliggende strøk av disse landene, er at du kan møte skilt som gir påbud om at bilen må være skodd for vinterføre. Dette betyr snøkjettinger eller vinterdekk. Eller du kan møte et generelt påbud om snøkjettinger.

Dette er reglene

ADAC opplyser om følgende regler for vinterutrustning av bilen i de forskjellige vintersport-landene:

 • Østerrike: Ingen generelle påbud om vinterdekk, men i snødekte fjellområder kan det være foreskrevet. Gjennomkjøring forbudt-skilt med teksten ”Forbudt for kjøretøy uten vinterutrustning”, påbyr deg å bruke snøkjettinger eller vinterdekk.
 • Sveits: Vinterdekk ikke påbudt, men anbefalt ved visse vær- og føreforhold. Derom du skulle komme ut for en ulykke, og du kjører med sommerdekk, kan du bli medskyldig.
 • Italia: Vinterdekk kan være påbudt i enkelte områder, enten kortvarig eller i bestemte tidsintervaller.
 • Frankrike: Vinterdekk er gjerne påbudt i fjellområder – dette vil da være opplyst ved påbudskilt.
 • Tyskland: Ingen lovpålagt plikt for kjøring med vinterdekk. Du kan imidlertid få store forsikringsmessige problemer derom du kjører på sommerdekk og forårsaker en ulykke. I Tyskland kan du finne påbudskilt for kjøring med snøkjettinger.
 • For to år siden testet vi en del hurtigkjettinger – denne testen finner du her. Vi har også gjort en test av årets hurtigkjettinger, og denne testen vil du kunne lese på DinSide Motor til neste uke. Følg med!

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer