Foreslår nye piggdekk-regler

Vil tillate flere pigger i piggdekk

Samferdselsdepartementet sender ut et nytt forslag på høring, som innebærer å tillate flere pigger i piggdekk, som i våre naboland.

FLERE PIGGER? Dersom forslaget som nå er sendt på høring, blir vedtatt, kan norske piggdekk i framtiden få flere pigger enn med dagens piggdekk-regler. Foto: NTB Scanpix
FLERE PIGGER? Dersom forslaget som nå er sendt på høring, blir vedtatt, kan norske piggdekk i framtiden få flere pigger enn med dagens piggdekk-regler. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag ble det lagt fram et nytt forslag fra regjeringen som åpner for å tillate flere pigger i norske piggdekk.

– Vi foreslår nå å likestille våre regler med Sverige og Finland, og tillate flere pigger også på norske piggdekk, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, i en pressemelding

Ut på høring

Vegdirektoratet sender nå på høring forslag til nye regler for piggdekk på bil, buss, lastebil og tilhenger til disse, samt moped og motorsykkel. Forslaget går ut på å tillate flere pigger på dekkene slik at reglene blir i samsvar med Sverige og Finlands regler.

– Vi ønsker å endre reglene slik at vi får et harmonisert nordisk regelverk. For forbrukere innebærer endringene at man kan kjøpe piggdekk i alle land, og bruke de på tvers av landegrensene, sier Solvik-Olsen.

Han legger til at det også for produsentene er av stor betydning å kunne forholde seg til ett harmonisert regelverk, slik at man unngår å måtte utvikle dekk etter ulike regelsett.

Dette går forslaget ut på

Det er usikkerhet rundt veislitasje og produksjon av svevestøv som har hindret norske myndigheter i å innføre det samme regelverket som i Sverige og Finland, hvor flere pigger er tillatt. Nyere forskning viser nå at det ikke nødvendigvis er en direkte sammenheng mellom antall pigger, veislitasje og svevestøvproduksjon, ifølge Samferdselsdepartementet.

Enkelte dekkprodusenter som allerde har testet ut dekk med flere pigger, har tidligere fått en midlertidig dispensasjon av veimyndighetene til å selge dekk med flere pigger.

I dag er maksimalt tillatt antall pigger til bil og tilhenger differensiert med et absolutt antall beregnet etter hjuldimensjon.

Det er tillatt med 90 pigger til hjuldimensjon til og med 13 tommer, 110 pigger til hjuldimensjon 14 – 15 tommer, og 130 pigger til hjuldimensjon fra og med 16 tommer.

De nye reglene innebærer at tillatt antall pigger beregnes etter det enkelte dekks rulleomkrets, hvor det tillates inntil 50 pigger per meter rulleomkrets. For eksempel vil et dekk med to meter rulleomkrets kunne ha maksimalt 100 pigger, mens et dekk med 2,5 meter rulleomkrets vil kunne ha maksimalt 125 pigger.

Høringsfristen for forslaget er satt til 17. mars neste år.

LES OGSÅ:

Dekk går også ut på dato

Skal de beste dekkene foran eller bak?

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!