<strong>SPERRET?</strong> Det er mulig å sperre for mobilbruk i bil, men kanskje ikke første steg på veien mot distraherte førere. Foto: Colourbox.com
SPERRET? Det er mulig å sperre for mobilbruk i bil, men kanskje ikke første steg på veien mot distraherte førere. Foto: Colourbox.com Vis mer

Vil sperre bilen for mobilbruk

Drastiske amerikanske utspill mot ulykker forårsaket av mobilbruk i bil.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen tvil om at bilister blir distrahert av mobilbruk i bil. Amerikanske tall antyder at kun 1 av 40 er i stand til å være en god sjåfør samtidig som de prater i mobil. Det har til og med vært oppslag rundt at folk har twitret seg av veien.

Et bilforsikringsselskap i Storbritannia har funnet ut at ni prosent av bilistene bruker mobile nettjenester mens de kjører. Og en amerikansk rapport som ble offentliggjort i høst, anslo at 16.000 personer ble drept i ulykker der bilførere har benyttet mobiltelefon. (Tallet gjelder perioden 2001-2006.)

Sperre for mobilbruk i bil?

De amerikanske tallene er så dramatiske, at myndighetene i landet nå kjører kampanjer mot mobilbruk i bil. Transportsekretær Ray LaHood pekte også tidligere i november på at det snart vil komme utstyr i biler som kan hindre førere og passasjerer i å bruke mobil fra bilsetet.

Transportsekretær Ray LaHood har kommet med drastiske forslag mot mobildistraherte bilister. Fra kampanjevideo mot mobilbruk i bil. Foto: Department of Transportation, USA
Transportsekretær Ray LaHood har kommet med drastiske forslag mot mobildistraherte bilister. Fra kampanjevideo mot mobilbruk i bil. Foto: Department of Transportation, USA Vis mer


- Det finnes teknologi der ute som kan sette mobiltelefoner ut av spill. Og vi ser på det, sa LaHood til MSNBC tidligere denne uken, og nevnte videre at det kan komme påbud om slikt utstyr i biler.

Denne påstanden har siden blitt avvist av The Department of Transportation, som sier de ikke har slike planer nå.

Men teknologien finnes, og vi skal ikke se bort fra at dette kan bli et hett tema framover.

Audi A8: Trådløst i hele bilen

Gjør du det etter forskriften?

Hva så med Norge? Mens det har kommet tekniske løsninger, som blåtannutstyr, som lar deg snakke i mobil i bilen uten å være i nærheten av selve mobiltelefonen, så følger ikke forskriftene med. For det holder ikke å prate gjennom bluetooth-løsninger, om mobilen ligger løst i setet ved siden av:

Fører av motorvogn må ikke bruke mobiltelefon under kjøringen, med mindre mobiltelefonen under bruken er plassert i eller på en holder som er forsvarlig fastmontert i motorvognen. Holder skal være montert i umiddelbar nærhet av rattet og så nært førers ordinære synsfelt under kjøring som praktisk mulig, med mindre holderen er en integrert del av kjøretøyets originalinnredning.

En rapport av Agathe Backer-Grøndahl ved TØI fra 2008, om telefoner i trafikken, konkluderte med at bruk av håndfri mobiltelefon i trafikken trolig er like farlig som bruk av vanlig håndholdt telefon. Så det beste er kanskje å kjøre til siden for å prate, uansett teknologi og løsninger i bilen.

2008 ga politiet 13.436 forenklede forelegg til førere av motorkjøretøy for brudd på bestemmelsene om bruk av håndholdt mobiltelefon på norske veier.

Mobilplagene vi hater

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer