Vil ha vrakene vekk

Er du blant dem som har irritert deg over avskiltede bilvrak, som opptar parkeringsplasser i området der du bor? Da kan du glede deg over Vegdirektoratets nyeste forslag.

STÅR URØRT: Slike bilvrak får i dag stå urørt i Oslo og andre byers gater.
STÅR URØRT: Slike bilvrak får i dag stå urørt i Oslo og andre byers gater. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vegdirektoratet foreslår nemlig å gjøre det forbudt å parkere avskiltede biler langs offentlige gater i mer enn 30 dager.

Forslaget kommer som følge av økende oppmerksomhet rundt bilvrak som opptar verdifulle parkeringsplasser. Ifølge Oslos trafikketat står for tiden mer enn tusen bilvrak parkert rundt omkring i hovedstaden. Også andre byer sliter med bilvrak i gatene.

Mangler lovhjemmel

Så lenge avskiltede vrak står lovlig parkert, finnes det i dag faktisk ingen lovhjemmel som gjør det mulig å fjerne dem - uansett hvor lenge vrakene blir stående. Hvis Vegdirektoratets forslag blir virkelighet, skal slike biler kunne fjernes etter 30 dager.

Lovendring ...

Vegdirektoratet foreslår i utgangspunktet at et slikt parkeringsforbud innlemmes i Vegtrafikkloven. En slik lovendring må i tilfelle vedtas av Stortinget og vil bli gjeldende for hele landet.

... eller forskriftsendring

Direktoratet foreslår alternativt at det gjøres en forskriftsendring. En slik forskriftsendring kan gjøres av Samferdselsdepartementet og trenger ikke behandles av Stortinget. Ved en forskriftsendring må den enkelte kommune søke om å få benytte seg av muligheten til å fjerne vrak.

Krever egen skilting

Det er imidlertid et par ulemper knyttet til sistnenvte alternativ. For det første må det sannsynligvis innføres egen skilting i kommunene som bestemmer seg for å ta i bruk forskriften. For det andre risikerer man at vrak flyttes til nabokommuner som ikke har innført parkeringsforbud for bilvrak.

Forslagets høringsfrist går ut den 13. september.

Relaterte artikler:

  • Her finner du våre flere trafikk- og samferdselssaker
  • Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!