Krever bilregister for alvorlige skader

Vil gjøre det mye tryggere å kjøpe bruktbil

Forbrukerrådet vil at bilkjøpere skal få informasjon om større skader på bilen fra tidligere eierforhold. 

SKADEREGISTER: Forbrukerrådet vil ha eget skaderegister for bruktbiler, noe også Statens vegvesen ønsker. Foto: NTB Scanpix
SKADEREGISTER: Forbrukerrådet vil ha eget skaderegister for bruktbiler, noe også Statens vegvesen ønsker. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi vil at det skal være enkelt å bli kjent med skadehistorien til en bil. I verste fall kan du finne ut at den har vært kondemnert. Og her er det best å vite om verste fall, sier forbrukerdirektør Randi Flesland i en pressemelding.

Målet er å gjøre det lettere for den som ønsker å kjøpe en bruktbil, å sjekke viktig informasjon om bilen man vurderer å kjøpe.

Dette ønsker de å oppnå ved å lage et register over biler med skader som kan gå på sikkerheten løs.

Unngå trafikkfarlige biler

– I dag kan vi sjekke om en bil har vært til EU-kontroll, og hvor langt den har gått. Forbrukerrådet synes det også må være en selvfølge å få vite om bilen har hatt større skader. Så lenge det ikke finnes noe register, er vi prisgitt at alle åpent og ærlig formidler viktige opplysninger. Saken i Grimstad minner om at vi ikke alltid kan stole på det, sier Flesland, og viser til et bilfirma i Grimstad som nå blir etterforsket for å ha solgt biler som kan være trafikkfarlige. Statens vegvesen frykter at det kan være mange potensielt farlige biler på veiene (DB+).

Det er grunn til å tro at bilene ikke er reparert på forskriftsmessig måte, og kan være trafikkfarlige. Alle biler som har vært skadet, og siden blitt solgt av dette firmaet, vil derfor bli kalt inn til kontroll. Dette firmaet er nå konkurs, og har endret navn til Berg auto one AS, ifølge Forbrukerrådet.

Vegvesenet ønsker skaderegister

Avdelingsdirektør og leder for Vegvesenets krimenhet, Jon Molnes, sier til Dinside at de er for, og ønsker, et slikt skaderegister.

- Vi er villige til å legge til rette for et slikt register, men da trenger vi de nødvendige opplysningene fra forsikringsselskapene, sier Molnes.

Han sier videre at de er i dialog med bransjen, og Molnes regner med at de er villige til å bli med på dette.

- Saken det er snakk om er alvorlig, og en konsekvens av slike funn krever tiltak fra oss som myndighet for å bedre situasjonen. Et skaderegister som det Forbrukerrådet viser til, er et viktig bidrag, sier Molnes.

Kjøpt trafikkfarlig bil?

Generelt er det slik at hvis du har kjøpt en bil som er trafikkfarlig, gir loven deg rettigheter, minner Randi Flesland om. Og den stiller enda høyere krav til en profesjonell selger, enn en privatperson.

– Du har i første omgang krav på at selgeren reparerer bilen, slik at den kommer i forskriftsmessig stand. Hvis ikke det er mulig, kan du fort ha krav på pengene igjen. Blir dere ikke enige, kan du klage til Forbrukerrådet. Når firmaet er konkurs, er det imidlertid lite håp om noe å hente, sier Flesland.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!