Vil erstatte årsavgiften

Regjeringen ønsker å erstatte årsavgiften på bil med en avgift på trafikkforsikringer.

<strong><b>ÅRSAVGFIT:</strong></b> Regjeringen ønsker å fjerne dagens ordning med årsavgift, og erstatte den med en avgift på trafikkforsikringer. Foto: COLOURBOX
ÅRSAVGFIT: Regjeringen ønsker å fjerne dagens ordning med årsavgift, og erstatte den med en avgift på trafikkforsikringer. Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag varslet regjeringen at de ønsker å erstatte årsavgiften med en avgift på trafikkforsikringer.

– Målet er forenklinger for folk flest og en mer fleksibel innkreving av årsavgiften. Samtidig vil dette redusere sløsing med skattebetalernes penger, sier finansminister Siv Jensen i en pressemelding.

Selge bilen? Du har ansvaret for årsavgiften

Enklere ordning

Av alle særavgiftene har årsavgiften de høyeste administrative kostnadene for staten, ifølge Finansdepartementet. Dette skal henge sammen med at kravene i dag sendes ut til hver enkelt bileier.

- De ansatte i etatene gjør et godt arbeid med årsavgiften, men selve ordningen hvor vi sender ut krav til 3,5 millioner bileiere er lite effektiv og kostbar, sier finansminister Siv Jensen.

I 2013 ga avgiften inntekter til staten på om lag 9,7 milliarder kroner.

Finansdepartementet skriver videre at den nye avgiften skal pålegges forsikringsselskapene ved salg av obligatoriske ansvarsforsikringer på bil.

Den nye avgiften skal ha samme struktur og nivå som dagens årsavgift, slik at den økonomiske belastningen for bileiere som har bilen forsikret hele året skal bli den samme.

Leasingbilen gir deg høyere årsavgift

Betales sammen med forsikringen

Blir det som regjeringen foreslår, vil forsikringsselskapene bake den nye avgiften inn i prisen på sine produkter og bileierne vil betale for dette gjennom den ordinære premieinnbetalingen.

Blant annet vil dette innebære at bileieren vil belastes avgiften bare for den tiden kjøretøyet er forsikret. Og man slipper én stor, årlig regning, slik det er i dag.

Forslaget om den nye ordningen vil bli sendt på høring høsten 2014, og det er ikke tatt stilling til når ordningen eventuelt skal innføres.

Teknisk sett kan dette skje senest fra 1. januar 2017, ifølge departementet.

Slik kan du spare flere tusen på bilforsikringen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer