VIDEO: Volkswagens fantastiske TSI-motor

Få motorer har imponert oss mer enn Volkswagen-konsernets turbo- og kompressorladede 1,4-liter.

Publisert
Sist oppdatert

Vi stiftet første gang bekjentskap med Volkswagen-konsernets utrolige 1,4-liter våren 2006. Motoren befant seg da i en Golf GT, som var første modell med den nyutviklede kraftkilden under panseret. Siden den gang har 1.4 TSI-motoren blitt plassert i en rekke Volkswagen-modeller.

Det som er aller mest imponerende med den lille rekkefireren, er at den kan skilte med et så utrolig bredt register. Vi opplevde at motoren skapte herlig akselerasjon helt fra 1.800 til 7.400 omdreininger, noe som rett og slett er uhørt for en masseprodusert motor. Det betyr i praksis at kraftkilden har bunndrag som en diselmototor og toppeffekt som en bensindrevet turtallsmotor.

173 Nm per liter

Hvordan har Volkswagen klart det? Jo, de har utrustet den lille motoren - som kun har 1.390 kubikkcentimeter slagvolum - med både direkte innsprøytning, mekanisk drevet kompressor og eksosdrevet turbo. Resultatet er hele 170 hestekrefter ved 6.000 omdreininger og utrolige 240 newtonmeter ved 1.750. 240 Nm fra en 1,4-liters motor gir voldsomme 173 Nm per liter slagvolum, noe som går utenpå alle bensinmotorer og som er på nivå med de mest effektive dieselmotorene på markedet.

Og Volkswagen har ikke tenkt å gi seg med det. På sikt vil Volkswagen Tiguan få en variant av motoren som yter hele 280 Nm. Da snakker vi om et litermoment på 200, noe som utrolig nok er på nivå med den råeste dieselmotoren på markedet - BMWs 123d-motor (400 Nm fra 2,0 liter). Tiguan-motoren vil imidlertid ha samme antall hestekrefter som dagens TSI-variant - 170.

På plass i mange modeller

Dagens 170-hester (240 Nm) finnes i skrivende stund i Golf og Jetta, mens en 140-hestersversjon (220 Nm) er på plass i Golf, Golf Plus, Jetta og Touran. I tillegg har Volkswagen nylig lansert en 150-hestersversjon (240 Nm) for Tiguan.

Dagens relativt lange video forklarer på en pedagogisk måte og ved hjelp av lekre animasjoner hvordan kompressor og turbo arbeider sammen for å skape de oppsiktsvekkende ytelsene.

Dagens filmsnutt
Produsent: VolkswagenLengde: 09.01 min
Tema: VW-konsernets 1,4-liters turbo-/kompressormotorLyd: Ja, naturlig, musikk og tysk tale
Bruk din kritiske sans
 
Vær klar over at denne filmen er finansiert av den aktuelle bilprodusenten. Dermed formidles naturlig nok et mest mulig positivt bilde av den aktuelle modellen og/eller teknologiene. Filmsnutten er altså ikke et redaksjonelt eller objektivt DinSide-produkt.
 
Grunnen til at vi likevel velger å vise deg filmen, er at den gir visuell og/eller akustisk informasjon som vanskelig lar seg gjenskape i tekst eller stillbilder. Mange av filmene vi har valgt å vise inneholder også nyttige animasjoner som på en lettfattelig måte forklarer kompliserte tekniske løsninger. Flere av dem har dessuten sterke estetiske kvaliteter.
 
Vi har uansett tillit til at du som DinSide-leser evner å skille mellom disse filmsnuttene og redaksjonelle DinSide-artikler. Dessuten vil du i tilknytning til filmsnuttene alltid finne lenker til relaterte DinSide-artikler. Ved å klikke på disse vil du finne redaksjonelle og objektive omtaler av den aktuelle modellen og/eller teknologiene, deriblant grundige tester og prøvekjøringer.
Her finner du mer Volkswagen-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder

  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer