VIDEO: Head-up display

Frontruteprojisert informasjon er ikke bare kult - teknologien produserer også økt sikkerhet. Det mener i hvert fall Citroën, som har laget dagens filmsnutt.

Publisert
Sist oppdatert

Head-up display, eller HUD, som teknologien ofte forkortes til, ble i utgangspunktet utviklet for bruk i jagerfly. Tanken bak teknologien var at piloten skulle kunne motta viktig informasjon uten å flytte blikket fra luftrommet foran seg. Dette målet kunne oppnås ved å projisere informasjon på flyets frontrute, etter hvert også på pilotens hjelmvisir.

Teknologien er egentlig ikke spesielt komplisert og en rekke bilprodusenter har tatt den i bruk, deriblant BMW, Lexus, Nissan og diverse GM-merker. Spesielt utbredt har imidlertid head-up display aldri blitt og det går lang tid mellom hver gang vår redaksjon får stifte bekjentskap med teknologien.

Citroën C6 er en av de svært få bilene som selges med head-up display som standardutstyr. I dagens filmsnutt hevder Citroën at teknologien har en potensielt stor sikkerhetsgevinst, ved at føreren sparer et halvt sekund hver gang den frontrute-baserte informasjonen avleses.

Dagens filmsnutt
Produsent: CitroënLengde: 01.31 min
Tema: Citroën C6, head-up displayLyd: Musikk og engelsk tale
* Dagens filmsnutt er hentet fra en lengre film
Bruk din kritiske sans
 
Vær klar over at denne filmen er finansiert av den aktuelle bilprodusenten. Dermed formidles naturlig nok et mest mulig positivt bilde av den aktuelle modellen og/eller teknologiene. Filmsnutten er altså ikke et redaksjonelt eller objektivt DinSide-produkt.
 
Grunnen til at vi likevel velger å vise deg filmen, er at den gir visuell og/eller akustisk informasjon som vanskelig lar seg gjenskape i tekst eller stillbilder. Mange av filmene vi har valgt å vise inneholder også nyttige animasjoner som på en lettfattelig måte forklarer kompliserte tekniske løsninger. Flere av dem har dessuten sterke estetiske kvaliteter.
 
Vi har uansett tillit til at du som DinSide-leser evner å skille mellom disse filmsnuttene og redaksjonelle DinSide-artikler. Dessuten vil du i tilknytning til filmsnuttene alltid finne lenker til relaterte DinSide-artikler. Ved å klikke på disse vil du finne redaksjonelle og objektive omtaler av den aktuelle modellen og/eller teknologiene, deriblant grundige tester og prøvekjøringer.
Her finner du mer Citroën-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder

  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer