Vi har testet ryggekameraer!

Av de tre ryggekameraene fra Biltema, Jula og Clas Ohlson, sitter vi igjen med en klar vinner.

<B>HVILKEN SKAL DU VELGE?</B> Ryggekameraet fra Clas Ohlson bak til venstre, Biltemas modell i midten, og Julas alternativ bak til høyre.  Foto: ØYVIND PAULSEN
HVILKEN SKAL DU VELGE? Ryggekameraet fra Clas Ohlson bak til venstre, Biltemas modell i midten, og Julas alternativ bak til høyre. Foto: ØYVIND PAULSENVis mer

Har du først blitt vant til ryggekamera i bilen er det vanskelig å klare seg uten: For de aller fleste av oss er det nemlig betryggende å få bedre oversikt over hva som befinner seg bak bilen når du setter den i revers.

Kjøper du en ny bil i dag, er den gode nyheten at ryggekameraer nå begynner å bli standard utstyr på stadig flere modeller. Men også for deg som har en gammel bil er det håp:

Markedet florerer nemlig av ryggekameraer for ettermontering, og som du sikkert har sett kommer de også i alle prisklasser.

Spørsmålet er selvsagt om de billige alternativene duger, og vi hanket derfor inn tre ryggekameraer fra de store billigkjedene her til lands, nemlig Biltema, Jula og Clas Ohlson.

Tre trådløse alternativer

Alle de tre kameraene i denne runden har trådløs overføring av bildesignalet fra kameraet til skjermen. Fordelen med trådløs overføring er naturlig nok at du slipper et ekstra kabelstrekk gjennom bilen.

Ulempen er imidlertid at trådløs overføring også øker sjansen for forstyrrelser, og her skilte det stort mellom de ulike kandidatene.

Pris og spesifikasjoner

Som du ser i tabellen er det Julas alternativ som er desidert billigst. Deretter er det et lite sprang opp til Biltemas og Clas Ohlsons alternativer.

(Spesifikasjoner)
 JulaBiltemaClas Ohlson
Pris:7981.1991.398
Skjerm:3,5"
480*234 piksler
4,3"
480*272 piksler
3,6"
ikke oppgitt
Trådløs:2,4GHz analogt2,4GHz digitalt2,4GHz analogt
Oppgitt
rekkevidde
9 meter100 meter8-16 meter
Hjelpelinjer:NeiJaNei
Mulighet for
ekstra kamera:
NeiJa, 2 stkNei
Informasjon fra bruksanvisning og butikkenes nettsider 7/5-2014


Er du utålmodig? Da kan du gå rett til resultatene allerede nå:
Her er kameraet vi ville kjøpt!
Solid andreplass
Testens taper

Er det vanskelig å koble til?

For å få ryggekameraene til å virke, må de selvsagt ha strøm, og her skilles det mellom skjermene og selve kameraet:

  • Skjermen: Alle skjermene leveres med et strømadapter som plugges i bilens sigarettenner. Fordelen er at dette er en enkel løsning. Ulempen er naturlig nok at det gir mer kabelrot i bilen, siden du enten må kjøre med ledningen i sigarettenneren konstant, eller koble den til og fra hver gang du skal bruke den.

    Vil du unngå kabelrotet kan du imidlertid koble skjermen direkte til bilens elsystem, men det forutsetter at du tør å tukle med strømledningene i dashbordet. Det er en jobb i hvert fall ikke vi har lyst til å gjøre selv, så her bør du kjenne dine egne begrensninger.

  • Selve ryggekamaeraene på hvert sitt feste. Clas Ohlson øvert, Julas i midten, og Biltemas nederst. Foto: ØYVIND PAULSEN
    Selve ryggekamaeraene på hvert sitt feste. Clas Ohlson øvert, Julas i midten, og Biltemas nederst. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer

  • Selve kameraet: Selve kameraet skal festes til nummerskiltet bak på bilen din, og det følger med braketter til dette. Å feste dette er så enkelt at alle vil klare det, men ikke glem at også dette kameraet må ha strøm. Det beste alternativet er å koble kameraet til ryggelyset på bilen din, slik at kameraet aktiveres automatisk når du setter bilen i revers, for så å sende bildesignalet til skjermen din.


    Alle kameraene ble for øvrig levert med kabler og koblinger for denne jobben, men vi går ikke inn på nøyaktig framgangsmåte her. Moralen er enkel: Er du i tvil, bør denne tilkoblingen gjøres på et verksted.
LES DE INDIVIDUELLE TESTENE: