Vi bulker for 740 millioner kroner på parkeringsplassen

Skadeutbetalingene øker og forsikringsbransjen er oppgitt.

<b>FORT GJORT:</b> Hvem som helst kan komme utfor et uhell på parkeringsplassen. Skadene representerer sure penger. Foto: GJENSIDIGE
FORT GJORT: Hvem som helst kan komme utfor et uhell på parkeringsplassen. Skadene representerer sure penger. Foto: GJENSIDIGE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dinside har ved flere anledninger skrevet om trøbbel ved parkering. Årlig blir rundt 40.000 biler påkjørt, og mange av synderne stikker av. Følg disse rådene om det skjer!

Men de sure parkeringsuhellene skjer ikke bare i de trange p-husene. I 2014 var det over 81.500 smeller i forbindelse med rygging og påkjørsel av parkert kjøretøy, med påfølgende erstatninger for nærmere 740 millioner kroner.

Tusenvis av disse skadene skjer ved rygging ut fra parkeringsplass, viser tall fra Gjensidige Forsikring.

Et klart råd

SNUTEN UT: Forsikringsselskapenes klare råd er å rygge inn på parkeringsplassen.  Foto: PER ERVLAND
SNUTEN UT: Forsikringsselskapenes klare råd er å rygge inn på parkeringsplassen. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Mange av sakene kunne vært unngått dersom flere rygget inn på parkeringen.

Ta deg tid til å rygge inn på p-plassen, og kjør ut med fronten først, er den klare oppfordringen fra forsikringsselskapet.

LES OGSÅ: Unngå denne parkeringstabben!

- Erfaringen er at de fleste kjører med fronten først når de parkerer. Vi mener at dersom flere i stedet kjører ut fra parkeringsplassen med fronten først, ville mange smeller vært unngått, og flere farlige situasjoner avverget, sier informasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Om uhellet først er ute - slik retter du bulken selv.

KLART RÅD: Informasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige oppfordrer alle til å være årvåkne ved parkering, spesielt i p-hus.  Foto: GJENSIDIGE
KLART RÅD: Informasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige oppfordrer alle til å være årvåkne ved parkering, spesielt i p-hus. Foto: GJENSIDIGE Vis mer


Skader som gjelder rygging og påkjørt parkert kjøretøy økte fra 658 millioner kroner i 2013, en økning på 80 millioner kroner til 2014 i følge FNO.

Dyrere forsikring?

Betyr dette at kundene kan vente seg dyrere forsikring?

- Nei, det er de lange linjene som teller, og disse tallene svinger en del. I 2009 lå utbetalingene på 616 millioner kroner, mens de i 2010 var oppe i 754 millioner kroner. På kort sikt har dette foreløpig ingen betydning, sier Rysstad, som oppfordrer til større bevissthet og årvåkenhet.

- Da kunne mange slike skader vært unngått.

Han forteller at den klassiske parkeringssmellen skjer ved at man bulker med faste installasjoner, stolper, skilt, vegger, andre parkerte kjøretøyer samt andre kjøretøyer i trafikk.

LES OGSÅ: Slik finner bilen parkeringsplassen for deg!

TYPISK: Uoppmerksomme sjåfører fører fort til skader av denne typen.  Foto: JACQUES HVISTENDAHL/ DAGBLADET
TYPISK: Uoppmerksomme sjåfører fører fort til skader av denne typen. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/ DAGBLADET Vis merDerfor bør du rygge!

Det er flere gode grunner til å rygge inn på en parkeringsplass:

• Man har bedre oversikt når man kommer kjørende mot en parkeringslomme, og det er derfor gunstigere å rygge ved parkering, enn når man forlater parkeringsplassen.

• Selv om parkeringslommen er oversiktlig med god plass når man parkerer, kan dette endre seg til du skal reise. Dersom andre biler parkerer ved siden av, kan det bli uoversiktlig og trangt når du skal ut.

• Det er enklere for andre kjørende på parkeringsområdet å ta hensyn til en bil som er i ferd med å rygge inn på en parkeringslomme, enn en bil som starter opp med å rygge ut fra samme plass. Det er også lettere å bli oppmerksom på den som parkerer enn den som skal ut.

• Dersom en rygger inn og likevel skulle være så uheldig å bulke, så treffer en eventuelt noe som står stille, og da blir konsekvensene mindre enn når man treffer en bil eller menneske i bevegelse.

Husk! Det er den som starter opp fra parkert stilling som har vikeplikt.

LES OGSÅ: Slik blir parkering med henger en lek!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!