<strong><b>RIKTIG:</strong></b> Pass på så du heller riktig. AdBlue skal ikke i dieseltanken.  Foto: MERCEDES-BENZ
RIKTIG: Pass på så du heller riktig. AdBlue skal ikke i dieseltanken. Foto: MERCEDES-BENZ Vis mer

Vet du hvordan du etterfyller AdBlue?

Flere og flere dieseldrevne biler og anleggsmaskiner benytter seg nå av AdBlue, men veit du egentlig hva det er du heller på denne nye tanken?

Publisert
Sist oppdatert

Allerede i 2005 kom det en lovgivning fra EU som tilsa at alle dieselkjøretøy i EU krever en drastisk reduksjon av NOx-utslipp. Og i våres ble bomben sluppet om at det kan bli forbudt for enkelte dieselbiler i storby-områder i landet.

Selective Catalytic Reduction (SCR) er først og fremst navnet på etterbrenningsbehandlingen som foregår i et dieselkjøretøy.

Har din bil SCR, kan etterfylling av AdBlue bli aktuelt.

Rent praktisk fungerer det slik

Dieselbilen slipper ut nitrogenoksidgass, noe som er med på å forurense området hvor det slippes ut. Ved å tilsette det som kalles AdBlue, omdannes dette til ammoniakk og karbondioksid.

Når nitrogenoksidgassene fra eksosrøret reagerer med ammoniakken inne i katalysatoren blir de skadelige NOx-molekylene i eksosen omdannet til harmløst nitrogen og vann, med andre ord, nærmest uskadeliggjort.

<strong><b>EKSPERTEN SKEPTISK:</strong></b>Jan Ivar Engebretsen tror ikke alle vet hva de skal gjøre om de går tom for AdBlue. Foto: NAF
EKSPERTEN SKEPTISK:Jan Ivar Engebretsen tror ikke alle vet hva de skal gjøre om de går tom for AdBlue. Foto: NAF Vis merJan Ivar Engebretsen i NAF tror ikke mange er klar over hva som helles i bilen når den er på service, eller hva de skal gjøre om lampen begynner å blinke på dashbordet.

- Normalt sett skal det holde om en følger service, da en kan kjøre omkring 20- til 30.000 kilometer før en må fylle på igjen. En får også et varsel på at en må fylle, når det gjenstår 1.000 kilometer.

Les også: Kommunen kan bestemme over utslippssonene.

Hyggelig bieffekt

<strong><b>SELECTIVE CATALYTIC REDUCTION (SCR):</strong></b>Reduserer NOx-utslippet radikalt. Foto: WIKIMEDIA COMMONS
SELECTIVE CATALYTIC REDUCTION (SCR):Reduserer NOx-utslippet radikalt. Foto: WIKIMEDIA COMMONS Vis mer- Det er flere goder ved å ha SCR på bilen, ikke bare sparer man miljøet for store mengder utslipp, men en sparer også penger. SCR-en er nemlig med på å øke ytelsen på bilen. Penger spart da altså.

Tør du kjøpe dieselbil nå?

Skulle du måtte utsette servicen, og dermed bli nødt til å fylle AdBlue selv, skal ikke det være noe problem, skal vi tro Engebretsen.

-Det er like enkelt å etterfylle AdBlue som å fylle spylervæske. Sørg bare for å fylle i riktig tank. Skulle du glemme det, eller utsette det for lenge, vil ikke bilen starte.

Tanken finner du enten ved dieseltanken, eller i bagasjerommet. Dette avhenger av hvilken bilmodell du har.

AdBlue kan kjøpes hos nærmest alle landets bensinstasjoner, Se kart her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer