Foto: Newswire-video fra Youtube
Foto: Newswire-video fra YoutubeVis mer

Verste perioden er nå

Ekstremt mye elg på veiene.

Det er mye snø i skogen, og vanskelig for dyrene å finne mat. Dermed er det ekstremt mye elg på veiene nå.

I Hedmark politidistrikt anslår de at det kommer melding om omkring 20 elgpåkjørsler daglig, skriver TV2, og torsdag ettermiddag ble det meldt om tre påkjørsler i løpet av bare 20 minutter. Et hundretalls dyr er påkjørt til nå i år, bare i Hedmark. Og det er ikke bare i Hedmark bil og elg kolliderer. Også i Sør-Troms og Nordland meldes det om en voldsom økning i antall elgpåkjørsler i vinter sammenlignet med vinteren før, skriver avisen Fremover.

Fullmåne og januar er den verste tiden for elgpåkjørsler

Bøter?

I fjor gikk dosent Torstein Storaas ved Høgskolen i Hedmark ut med forslag om gebyrer overfor veieiere via endringer i viltloven, for å få ned tallet på elgpåkjørsler.

- Forskriften bør være slik at man kan kjøre på for eksempel en elg per ti kilometer per vinter. Dersom det kjøres på flere må man begynne å betale et gebyr per elg, sa Storaas til NRK, og foreslo gebyr fra 100.000 og oppover.

Så lenge det offentlige også eier veiene stort sett, er det vel ikke stort håp for at dette blir innført. Dermed må du selv være ekstra godt på vakt nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsikringsskader for 150.000 per ulykke

En ting er de materielle skadene, som i følge If i snitt utgjør 150.000 kroner per skade. Men enda viktigere er risikoen for at menneskeliv skal gå tapt. I 2007 registrerte If Skadeforsikring 1.073 påkjørsler av elg og annet storvilt i Norge. I 2009 steg dette tallet til 1.263.

– Økningen bekymrer oss. For mens det totale antall personskader i trafikken går litt ned, er det blitt mange flere personskader ved viltulykker. I 2007 var det 18 personskader, i 2009 hadde tallet økt til 39, sa informasjonssjef Jon Berge i If Skadeforsikring i en pressemelding tidligere i vinter.

Og når ulykken først er ute, er risikoen for å bli drept eller alvorlig skadet 50 ganger større ved elgpåkjørsler enn ved påkjørsel av annet hjortevilt, viser tall fra Transportøkonomisk institutt.

Dette bør du ha med i bilen i vinter

Se hvor raskt elgen kommer ut i veien


Hva kan du gjøre?

I følge If skjer de fleste ulykkene i nærheten av skog og vassdrag, altså utenfor tettbygd strøk hvor farten ofte er høy. Det sies også at risikoen er størst de to-tre timene rundt soloppgang og solnedgang.

I følge både Tryg og If bør bilister senkte farte og respektere trafikkskiltene. Tro det eller ei, men det er faktisk en grunn til at elg-skiltene er satt ut akkurat der de står.

Kjører du i 70 kilometer i timen i stedet for 80, minsker risikoen for ulykker med 50 prosent. (Tall fra Transportøkonomisk institutt.)

Kjøretips fra Tryg

  • Flytt blikket fra side til side slik at du får med deg bevegelser i
    veikanten.
  • Sørg for å ha riktig justerte lys på bilen.
  • Bruk ikke tåkelys med mindre været tilsier det.
  • Dersom kollisjon synes uunngåelig, styr mot dyrets bakpart.