Verdens sterkeste?

FRANKFURT (DinSide Motor): Hva sier du til 3.200 Nm i en Mercedes-Benz E-Klasse?

 Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brabus har gjort det Mercedes-Benz ikke engang har tenkt tanken på. De har nå laget en fullelektrisk bil av MBs E-Klasse, som er en av de absolutte familiefrakterne i Tyskland. Resultatet er 435 hk og 3.200 Nm. Da er det lett å tenke at dette blir noe av det nærmeste vi kommer en lydløs rakett.

Vi kjørte Oslo - Bergen i elbil

Folkelig innpakning

Brabus, som opprettet en egen underavdeling med det klingende navnet Zero Emission i 2008, har valgt å sette den elektriske løsningen i siste generasjon Mercedes-Benz E-Klasse. Årsaken er ikke tilfeldig, for dette er en bil for normalt bruk. Det har vært viktig for Brabus ettersom de har tenkt å sette bilen i produksjon, vel og merke bare i et lite antall.

Verdens raskeste Brabus

Engelske motorer

 Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer

Når vi ser på teknologien, så blir den begrensede serien forståelig. Bilen får nemlig ren elektrisk drift, og det fra fire elektromotorer, plassert ved hvert sitt hjul. Det er engelske Protean Electric som har levert motorene. Fordelen med motorer nede i hjulene er mange. For det første kommer vektpunktet svært lavt, og effektiviteten blir enda høyere enn med krafttransporteringer. Brabus har valgt å sette på fire elektrohydrauliske bremser som er skreddersydd til motorløsningen. Dette er ventilerte skiver som er montert på innsiden av motorene, og grepet gjennom to interne kalipere for hvert hjul.

Det lekreste som er laget for strøm

Svimlende dreiemoment

Ettersom bilen har fått en elektromotor i hvert hjul, så sier det seg selv at bilen har firehjulsdrift. Det kan være greit med tanke på de kreftene som er til rådighet. Hele 3.200 Nm skal porsjoneres med høyrefoten, og da er det greit å ha godt feste. Effekten er oppgitt til 435 hk, noe som gir en akselerasjon på 6,9 sekunder, og en toppfart på 220 km/t.

Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk

Bra rekkevidde

Når vi først vet kreftene, så blir vi ikke veldig overrasket over ytelsene. Enhver bil med over 400 gamper og et svimlende dreiemoment som dette burde klare mer. Rekkevidden imponerer faktisk mye mer, med sine 35 mil. Det vitner om et relativt stort batteri, som Brabus kan fortelle er et 355 volts lithium-ion batteri på 56 kWt. Når vi nå vet at bilen skal i produksjon er naturligvis prisen interessant. Spesielt sett med norske øyne, hvor det foreløpig ikke er engangsavgifter på elbiler. Dessverre er ikke prisene utregnet av økonomene innerst i gangen hos Brabus, så vi må nok smøre oss med tålmodighet. Og innen prisen blir offentliggjort, så er det vel med denne som med andre objekter i begrenset antall. De blir forhåndssolgt til noen som ikke bryr seg om prisen, lenge før vi andre slipper til.