Verdens sprøeste biler

Rinspeed kommer regelmessig med svært spennende bilnyheter som spenner over et vidt spekter av produkter, fra heftige Porsche-derivater via amfibie-racere til zen-biler som "føler". De vant Top Gear-kåringen av "verdens sprøeste bil". Her tar vi en titt på den nyeste kreasjonen, eXsasis, og presenterer Rinspeeds ganske utrolige samling av mer eller mindre "sprø" bilmodeller.

"Spøkelsesbilen" - eXsasis
"Spøkelsesbilen" - eXsasis Vis mer
Verdens sprøeste biler


Genève-utstillingen 2007 skal markere firmaets 30-årsjubileum. I 1977 startet nemlig sveitseren Frank M. Rinderknecht firmaet Rinspeed Garage som importerte soltak fra USA og konverterte kjøretøyer for uføre. To år senere ble Rinspeed etablert som produsent av spesielle varianter av sportsbiler, og først ute var en Golf Turbo basert på GTI.

Enormt spenn

Siden har det gått slag i slag med Ferrari-inspirert Porsche 911 Turbo, hydrofoil-bil, sirkushest-dekorert Nissan, Bugatti-konvertering, sammenleggbare bybiler og rå sportsroadstere. Som god sveitser pleier Rinspeed å benytte Genève-utstillingen som holdes i mars hvert år til å vise frem sine siste kreasjoner. Vi får allerede nå en forsmak på hva som skal presenteres i mars 2007 i anledning Rinspeeds 30-årsjubileum. Det dreier seg om noe som kan minne om en spøkelsesbil.

Spøkelsesbil og sansenes verden

Senso - fra 2005
Senso - fra 2005 Vis mer


Den nyeste kreasjonen fra Rinspeed heter eXasis og er en gjennomsiktig bil. Den ser ut som om den er laget av glass, men det er i virkeligheten et spesialutviklet kunststoff - rett og slett en plastikkbil. Dette med sanser og det relative ved materialer er et gjennomgående tema både for eXsasis og for fjorårets Za-Zen og Senso. I eXasis' tilfelle dreier det seg om å distansere seg fra det materielle - eller i hvertfall å ha inntrykk av å stå overfor noe dematerialisert. Man kan kjøre denne bilen og se ut på omgivelsene både gjennom gulvet og sidene. Selve bilen er allikevel høyst materiell. Den har fire åpne hjul, et sigarformet karosseri og tandem-konfigurasjon for passasjerene. Motoren er en Weber Motor (som i amfibiehydrofoilbilen Splash) tosylindret maskin på 750 ccm. Motoren går på bioetanol og yter 150 hester hvilket ifølge Rinspeed gir akselerasjoner som en Porsche i og med at bilen kun veier 750 kilo. Toppfart skal være 220 kilometer i timen og 0 til 100-sprinten skal ikke ta mer enn 4,8 sekunder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Partnerskap og følsomhet

Za-zen
Za-zen Vis mer


Rinspeed baserer seg på partnerskap med veletablerte firmaer innen kjemi, elektronikk og engineering. Dette gir seg utslag i grensesprengende bruk av nye materialer med fokus på å oppnå en større grad av samspill mellom mennesket og maskinen samt mellom maskinen, omgivelsene og elementene. Således var fjorårets nyskapning, en Porsche-basert sportsbil ved navn zaZen, et avstressende alternativ inspirert av buddhismen. Vi fikk anledning til å studere bilen nærmere i Genève i fjor. Kjerneelementet for bilen som skal gi en opplysende opplevelse er den gjennomsiktige, integrerte kuppelaktige overdelen utviklet i polykarbonat fra Bayer. Transparensen kan slås av og på. I stedet for tradisjonell lakk er karrosseriet dekket av millioner av ørsmå zarovsky-krystaller innkapslet i selvreparerende, glassklar polyuretan. Bakvinduet er et gjennomsiktig, holografisk området.
Følsomhet var temaet for den spektakulære modellen Senso som ble vist i fjor. Sensorer registrerer ytre signaler som viser førerens og passasjerenes sinnsstemning, og bilen tilpasser seg disse.

Verdens gærneste bil

Hydrofoilbilen Splash - verdens gærneste
Hydrofoilbilen Splash - verdens gærneste Vis mer


Alle vil ha skjønt at Rinspeed beveger seg i uortodokst terreng når det gjelder bil. Av BBCs Top Gear ble amfibiemodellen Splash kåret til verdens sprøeste bil. Den luksuriøse ørken-Porschen Bedouin vakte også oppsikt, og den merkelige fritidsbilen Xtrem med sin finurlige heisemekanisme er et kapitel for seg. Rinspeed har også kommet med spektakulære varianter av Bugatti og Dodge Viper, samt en kabriolet som kan forlenges eller forkortes automatisk. Disse kommer i tillegg til en rekke andre skapelser som vi her legger ut store bilder av:

  • Bilder av den avanserte galskapen fra Rinspeed gjennom et kvart århundre finner du her.
  • Mer informasjon om hvert av Rinspeeds produkter og historikken deres kan finnes her:www.rinspeed.ch