<B>SÅ PENT KAN DET GJØRES:</B> Fordelen med å bestille for eksempel iPod-docking fra bilprodusentenes utstyrsliste er at det ser så bra ut som dette. Ulempen er at det kan koste flesk. Vi viser deg hva som er alternativene.
SÅ PENT KAN DET GJØRES: Fordelen med å bestille for eksempel iPod-docking fra bilprodusentenes utstyrsliste er at det ser så bra ut som dette. Ulempen er at det kan koste flesk. Vi viser deg hva som er alternativene.Vis mer

Velg uoriginalt utstyr - spar store summer

Ikke gråt selv om du ikke bestilte handsfree eller iPod-tilkobling da du kjøpte ny bil.

Alle som har sjekket prislistene ved nybilkjøp vet at det er som å lese en avis som ser ut som den er full av trykkfeil, men så viser det seg å være riktig likevel. Tallene ser store ut, og de er store. Du må ofte ut med flere tusen kroner for både handsfree og USB-inngang på bilstereoanlegget, og skal du ha iPod eller iPhone-tilkobling kan du plusse på enda noen ekstra lapper.

Les mer: Ettermontering av original blåtann-utstyr lopper deg for 15.000 kroner!

Hvis du av ulike årsaker har hoppet over den lange smørbrødlista da du bestilte ny bil, eller kanskje har kjøpt bruktbil som rett og slett ikke har mer avanserte monteringsmuligheter, finnes det likevel håp.

Her har du noen smarte, rimelige og alternative måter å gjøre det på.

Handsfree:

 • Bil-GPSen:
  Norges bilpark er fortsatt ikke stappfull av GPSer som ikke kom ferdiginstallert med bilen, men med rundt 180.000 solgte navigasjonsenheter hvert år er det svært mange som har tilgang til en enkel måte å sette opp en håndfrikobling mot mobiltelefonen.

  IKKE BARE NAVIGASJON: GPSen din kan fint fungere som en hjelpende hånd når du skal ringe.
  IKKE BARE NAVIGASJON: GPSen din kan fint fungere som en hjelpende hånd når du skal ringe. Vis mer


  Framgangsmåten varierer fra GPS til GPS, men så å si alle har til felles at de bruker blåtann. Det første du må gjøre er å koble sammen GPS-enheten med mobiltelefonen, og deretter bør du overføre kontaktene fra mobilen til GPSen. Når det er gjort kan både samtaler og meldingstjenester administreres fra GPS-skjermen, mens mobiltelefonen strengt tatt kan ligge nesten hvor som helst.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Høyttalerne på de fleste GPSer er som regel mer enn kraftig nok til at du enkelt hører hva samtalepartneren sier, og det vil også være mulig å registrere, administrere og bruke flere mobiltelefoner på én og samme GPS.

  FESTES I SOLSKJERMEN: Deretter vil den se mobilen hver gang du setter deg i bilen.
  FESTES I SOLSKJERMEN: Deretter vil den se mobilen hver gang du setter deg i bilen. Vis mer

 • Separat bluetooth-håndfri
  Selv om du ikke har kjøpt bil med innebygget bluetooth-tilkobling i stereoanlegget, finnes det rimelige tredjepartsløsninger som fungerer så å si på samme måten - for eksempel denne til 500 kroner, denne til 600 kroner, eller denne til cirka tusenlappen.


  Disse enhetene festes gjerne i nærheten av rattet eller på dashbordet, eller simpelthen rett på solskjermen ved hjelp av en klips eller liknende. Sjekk at batteritiden er tilfredsstillende, slik at du slipper å lade bluetooth-enheten for ofte.

  Ettersom det dreier seg om bluetooth parres mobilen på samme måten som i GPS-eksempelet vi nevnte over, og etter at det er gjort kan alle samtaler administreres rett fra den lille enheten. De skal i tillegg være laget slik at mobilen og bluetooth-senderen automatisk knyttes til hverandre idet du setter deg inn i bilen, og på mange modeller kan en bruke minst to mobiler samtidig.

  Høyttaleren finnes i bluetooth-enheten, det samme gjør mikrofonen.

 • FM-sender med håndfri
  Det finnes også det noen vil kalle primitive måter å få til et håndfrioppsett på. Ett slikt alternativ er å bestille en av de mange håndfrisettene som finnes på eBay, noe blant annet iPhone-eiere kan nyte godt av.

  Mobilen festes på enden av en lang arm, som er koblet til 12V-uttaket til bilen. En FM-sender viderebringer signalet til en bestemt frekvens på stereoanlegget, som igjen betyr at all lyd fra mobilen, inkludert for eksempel mp3-spilleren, spilles gjennom høyttalerne. Innkommende og utgående samtaler må administreres direkte fra mobilern, mens samtalen kringkastes via høyttalerne. Fordelen med denne løsningen er at den er svært rimelig, ulempen er at den er litt kronglete og tidvis uelegant.

 • Alternativ til iPod-dock

  Her er det enda enklere å finne alternativer til original iPod-dockingstasjon, som flere bilprodusenter nå tilbyr som ekstrautstyr.

 • Vanlig FM-sender
  Under dette punktet er det ikke vanskelig å finne produkter. FM-sendere kommer i en rekke forskjellige varianter, og koster gjerne fra 150 kroner og oppover.

  De aller enkleste utgavene, som denne, er batteridrevet, og kobles til mp3-spilleren eller iPoden via hodetelefonutgangen (3.5mm-plugg). Deretter bestemmer du hvilken frekvens du ønsker å sende signalet videre på, før du søker opp den samme frekvensen på bilradioen.

  En av utfordringene med disse løsningene er at det ikke er like enkelt å finne et ledig frekvensområde. Du skal finne plass mellom alt fra NRK til Radio Norge til P4 og ymse lokalradioer, og må regne med å bruke litt tid på å optimalisere signalmottaket på radioen, ikke minst hvis du bor i de største byene.

  Er du en feinschmecker når det kommer til lyd er det ikke sikkert denne løsningen vil være tilfredsstillende, ettersom et FM-signal ikke er helt det samme som for eksempel et CD-signal. Vi har derimot svært gode erfaringer med FM-sendere, men vet at lydkvaliteten varierer fra enhet til enhet.

 • Dedikert iPod FM-sender
  Slike sendere fungerer på samme måte som vanlige FM-sendere, men har den fordelen at de kobles rett i iPodens dockingkontakt. Dermed kan de også, hvis de er koblet til bilens 12V-uttak, lade spilleren samtidig som den er i bruk.

  Noen FM-sendere krever ekstrautstyr for at dette skal fungere, sjekk om dette følger med før du kjøper.

  PÅ TUR: Med en FM-sender som iTrip kan du spille av musikken fra iPoden via bilens stereoanlegg.
  PÅ TUR: Med en FM-sender som iTrip kan du spille av musikken fra iPoden via bilens stereoanlegg. Vis mer


  Det vil stort sett være mulig å styre iPodens mest brukte funksjoner fra senderen, men ettersom iPoden allerede er festet til senderen er ikke akkurat avstanden til spilleren veldig stor i utgangspunktet.

  Finner du favorittfrekvensen kan den i de fleste tilfeller lagres i enheten, slik at du kan gjenkalle disse ved behov.

  FM-sendere behøver ikke være veldig dyre, og fås gjerne fra 3-400 kroner. iTrip fra Griffin til rundt 400 kroner er ett eksempel, men det finnes flere typer å velge mellom.

  Hvis du går for en FM-sender-løsning kan det være lurt å kjøpe et vindus- eller dashbordfeste, slik at spilleren ikke ligger og slenger mens du kjører. Slike fester selges gjerne svært billig på eBay, som for eksempel denne, men ikke glem at kvaliteten ikke behøver være den beste til denne prisen.

  Se også: Ettermontering av original blåtann-utstyr lopper deg for 15.000 kroner!

  Har du andre eksempler å komme med? Har du gjort et godt kjøp? Del det med andre lesere i forumet under!