De fleste isskraper gjør en ok jobb, med enkelte klare unntak. Foto: Berit B. Njarga
De fleste isskraper gjør en ok jobb, med enkelte klare unntak. Foto: Berit B. NjargaVis mer

Velg riktig isskrape

Vi har prøvd åtte forskjellige skraper, se hvilke vi likte best.

Som DinSide har fortalt deg tidligere er det ikke tillatt å bare skrape seg et lite kikkehull på frontruta før man suser avgårde. Da risikerer du både bot og å miste lappen.

Men hva gjør du når det er kaldt og du ikke vil bruke masse tid på skraping av bilrutene?

DinSide har prøvd åtte forskjellige isskraper, og flere av disse gjør en godkjent jobb. Andre kan du rett og slett dumpe først som sist.

>> Så mye koster det å slurve i vinter

Skrapefiasko

Det er følgende typer isskraper vi har testet ut i praksis:

Den klassiske, lange isskrapen med kost i den ene enden, to enkle, firkantede varianter som man gjerne får gratis med reklame på, fire varianter med håndtak som man får kjøpt på bensinstasjon, Clas Ohlson og liknende, og en fancy og pen gratisskrape som reklamerer for Mercedes Benz.

Denne isskrapen tålte ikke DinSides test, og er et godt bevis på at pen design alene er godt nok. Foto: Berit B. Njarga
Denne isskrapen tålte ikke DinSides test, og er et godt bevis på at pen design alene er godt nok. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Den sistnevnte isskrapen var i en klasse for seg selv, men ikke på en god måte. For den var rett og slett ubrukelig. Selve skrapedelen er ikke helt rett, som gjør at man ikke kommer helt inntil ruta. Dermed er det bortimot umulig å få bort noe som helst is med denne. I tillegg gjør buefasongen på skrapen at den er umulig å holde på en god måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da vi prøvde å ta i litt hardere for å faktisk få skrapt av isen, endte det med at hele greia knakk i to. Det er ikke særlig god reklame for Mercedes Benz.

Det er praktisk med kost når det snør, men isskrapen er ikke den beste.  Foto: Berit B. Njarga
Det er praktisk med kost når det snør, men isskrapen er ikke den beste. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Kost eller ikke?

Av de resterende 7 isskrapene gjør derimot alle en grei jobb, men noen utmerket seg definitivt.

Isskrapen med kost i den ene enden er utbredt, og fordelen her er tydelig: Med kosten kan du også koste bort snø - noe som kan være et vel så stort problem som is på rutene. Dessuten gjør det lange skaftet at det er enklere å komme til midt på frontruta. Samtidig gjør det samme skaftet det vanskeligere å holde isskrapen godt nok når du skal ta litt hardt i.

Et godt alternativ kan være å ha en enkel isskrape i tillegg, så får du i pose og sekk. For de enkel, firkantede variantene er absolutt bedre å skrape med.

Les også: Nei, du kan ikke bruke tåkelys og kjørelys samtidig

Denne kan du holde på flere måter, og du kommer til nesten overalt. Foto: Berit B. Njarga
Denne kan du holde på flere måter, og du kommer til nesten overalt. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Gode å holde

Den største fordelen til de helt enkle, firkantede isskrapene er nettopp at du kan holde den på flere måter, eventuelt med begge hender, samtidig som du kommer du til nesten overalt. Vi prøvde to gratisvarianter av denne, hvor den ene var klart bedre enn den andre.

Hvorfor?

For at en skrape skal være effektiv, må plasten være hard. Er den for myk, bøyer plasten seg under skraping og den får ikke tak på isen like godt. Et tips er derfor å bøye lett på isskrapen, og er plasten helt stiv vil den funke bra på ruta. Bøyelige plastskraper derimot, er ikke like gode.

Les også: Slik unngår du startvansker i kulda

Skraper greit

Nummer to fra venstre er best av disse fire isskrapene. Foto: Berit B. Njarga
Nummer to fra venstre er best av disse fire isskrapene. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


De fire variantene av isskraper med håndtak som vi har prøvd, gjorde alle en grei jobb, men også her er det viktig at plasten er hard nok. Dessuten er det greit å velge en som er god å holde. Den gule varianten fra Clas Ohlsson var best å holde, og skrapte også best av disse fire.

Noen av disse kommer og med en egen stålskrape, som tar knekken på stålisen. Likevel bør du være forsiktig med å bruke slike stålskraper, siden de kan ripe opp rutene.

Konklusjonen er at en skrape må være god å holde, samtidig som plasten må være hard nok til at den faktisk fjerner den hardeste isen. Vi ville gått for den hvite, firkantige varianten, eller den gule med håndtak fra Clas Ohlsson.

Nødtips

Har du ingen isskrape tilgjengelig kan du også bruke et gammelt bankkort til å skrape med. Det fungerer langt bedre enn et cd-cover, som ikke kommer til ruta. Men også bankkortet er for unntakssituasjonene, en ordentlig isskrape fungerer langt bedre.

Les også: Nå innfører regjeringen et nytt forurensingsgebyr