Designet er spennende, og i løpet av den nærmeste fremtid skal Renault sine luksusbiler ha klare desingelementer fra Vel Satis.<br />
<A HREF="http://www.dinside.no/dh_bilde/3583.jpg">Klikk her for større bilde</A>
Designet er spennende, og i løpet av den nærmeste fremtid skal Renault sine luksusbiler ha klare desingelementer fra Vel Satis.
Klikk her for større bildeVis mer

Vel Satis: Veldig spennende

Vel Satis heter siste designmessige krumspring fra Renault. Bilen, som kun er en studie, byr på mange interresante løsninger, samtidig som den antyder Renaults nye designspråk i luksusklassen.

Vi må vel være ærlige; store, flotte luksusbiler er ikke hva Renault tradisjonelt er kjent for, navnet knytter man heller opp mot studentbilen Renault R4 og andre "lav" statusbiler. Dette imaget har Renault seriøse planer om å kvitte seg med.

I fremtiden skal nemlig Renault satse mer på luksusklassen, og hva vi kan vente oss viser franskmennene frem i studien Vel Satis.

Uvanlig design..

Man kan ikke beskylde designerne bak Vel Satis for være tradisjonsbundne. Mest oppsiktsvekkende er frontruten, for i Vel Satis slutter ikke frontruten der taket begynner – frontruten er selve taket. Fordelen er bedret utsyn, og et lysere interiør.
Uvanlig er også bilens lykter. De er vertikale, og reflektoren er erstattet av fire glassplater som er lagt oppå hverandre. På den måten spres lyset.

..og verdens lengste dører

Hanskerommet er byttet ut med DVD spiller og tastatur. Dekselet over instrumentene åpnes når du begynner å kjøre.
Klikk her for større bilde
Hanskerommet er byttet ut med DVD spiller og tastatur. Dekselet over instrumentene åpnes når du begynner å kjøre.
Klikk her for større bilde Vis mer

Vel Satis er en fireseters coupe, noe som vanligvis ikke gjør innstigningen til baksetet hverken enkel eller komfortabel. Det problemet mener ingeniørene hos Renault å ha løst ved å utstyre bilen med verdens lengste dører. Hele 178 centimeter måler de i lengderetningen. Det, sammen med en mekanisme som sørger for at døren svinger ut og frem, skal lette instigningen til de bakre gemakker.

Men det stopper ikke der. Trykk på en knapp på innsiden av døren og førersetet glir frem samtidig som bakvinduet går ned. Når du vel har satt deg sørger sensorer i bakseteryggen for at vinduet igjen heves og at førersetet returnerer til posisjonen det var i.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Møblementet

Interiøret i Vel Satis består av fire enkeltseter, et dashbord med ordinære instrumenter - som forsvinner under et deksel når bilen ikke kjøres - og kjølebokser til champagne og glass. Hanskerom finner du ikke i Vel Satis, den plassen er utnyttet til en DVD spiller, et tastatur og noen små oppbevaringsrom.

Knapper og brytere som man bruker ofte er integrert inn i rattet - som ikke roterer sammen med rattringen. På den måten vet føreren hele tiden eksakt hvor bryterne befinner seg.

Navigasjonssystem og high-tech

Renault Vel Satis kan vil ikke beskyldes for å være noen ordinært utseende bil. Legg merke til taket.
Klikk her for større bilde
Renault Vel Satis kan vil ikke beskyldes for å være noen ordinært utseende bil. Legg merke til taket.
Klikk her for større bilde Vis mer

Naturligvis har Vel Satis et navigasjonssystem, men siden det er basert på DVD teknologi og ikke ordinære CD-plater kan mye mer informasjon legges inn. Derfor får både sjåfør og passasjerer informasjon, på to monitorer, når severdigheter eller spesielt interresante steder passeres. På de samme monitorene kan man også se hva som er bak bilen, ved hjelp av et kamera som er montert inn i bakruten.

Nøkler er en saga blott i Renault Vel Satis. Føreren har en brikke som automatisk låser opp bilen og deaktiverer startsperren når han eller hun er noen meter unna kjøretøyet.

Ordinær motor

De som nå venter seg å høre om store V8 eller V12 motorer med effekt som en middels Formel 1 bil vil bli skuffet. I Vel Satis finner man nemlig noe så ordinært som V6eren fra Laguna. Riktignok har effekten økt til 210 hestekrefter, men de store tekniske nyvinningene under panseret finner man ikke. Bilen er naturligvis utstyrt med automatgear, som manuelt kan geares ved hjelp av knapper på rattet - heller ikke det noen teknisk nyvinning.

Ikke i salg, men ideene lever

Vel Satis vil aldri komme i salg, til det er den for spesiell. Renault hevder imidlertid at mange av designelementene og løsningene som man finner i Vel Satis vil bli lansert på fremtidige luksusbiler fra den franske bilprodusenten.

Så gjenstår det bare å se om de holder ord.