Veihjelp: Egenandel eller gratis hjelp

Å bli stående i veikanten med en død bil og et stort spørsmålstegn i panna er de fleste bileieres mareritt. Hvert år ringer 350.000 bilister etter hjelp fra veikanten . Hva koster det å ringe etter den hardt tiltrengte assistansen?

Veihjelp: Egenandel eller gratis hjelp
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Dersom du ikke er tilknyttet noen form for veihjelpavtale, kan det fort bli dyrt – avhengig av problemet og hvor i verden bilen måtte bestemme seg for å påføre deg lidelse. Da må du nemlig egenhendig betale bilbergingsselskapet for de kostnadene de har ved å rykke ut og hjelpe deg. Er du heldig og trenger hjelp i en by eller et tettsted, slipper du atskillig billigere unna enn dersom du står midt på Finnmarksvidda med flere timer til nærmeste bilbergningsstasjon. For en utrykning i Oslo, eller en annen større by, vil du kunne komme unna med å betale rundt 700 kroner, avhengig av størrelse på problemet.

Flere avtaler

For de fleste av landets bileiere er imidlertid dette ikke noe problem. De fleste er tilknyttet en veihjelptjeneste, enten som medlem i en bilorganisasjon, gjennom sin forsikring, gjennom bilforhandler eller rett og slett i kraft av bilmerket de kjører. Mange er nok også tilknyttet flere forskjellige avtaler, og er da godt sikret dersom bilen plutselig bestemmer seg for å være vanskelig.

De største bilbergingsselskapene

De største selskapene som tilbyr veihjelp, er Falken, Viking og NAF. I tillegg finnes det en mengde private aktører som tilbyr bilberging, og mange av disse er knyttet opp mot de større aktørene. Falken og Viking er de som har flest egne stasjoner i Norge, mens NAF har egne biler i de største byene. NAF er også tilknyttet Falken og Viking, i tillegg til egne biler og private aktører.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Veihjelp gjennom organisasjon

KNA (Kongelig Norsk Automobilklub) og MA (Motorførernes Avholdsforbund) er to av de øvrige større bilorganisasjonene her til lands som tilbyr veihjelp. Begge disse er tilknyttet Viking Redningstjeneste, og begge gir deg to gratis vei assistanser per år. Dersom du trenger hjelp flere ganger enn dette , må du betale en egenandel på 100 kroner i MA, og 400 kroner i KNA. Medlemskontingenten i MA er 575 kroner (400 kroner for de over 67 år), og 540 kroner i KNA.

 • Du kan lese mer om medlemsfordeler i NAF, KNA, MA og AMCAR i artikkelen Bilorganisasjonene: Hvem gir deg mest valuta for pengene?
 • Veihjelp gjennom forsikringen

  De fleste større forsikringsselskap har avtale om veihjelp med Falken eller Viking – eller begge – for sine bilforsikringskunder. Her varierer vilkårene og egenandelene svært fra selskap til selskap og fra avtale til avtale. Hos noen selskaper må du betale egenandel for å tilkalle hjelp, mens du slipper gratis unna hos andre. Med bilforsikring i blant annet Allianz Forsikring eller Zurich Forsikring, slipper du gratis unna et møte med en Falken eller en Viking redningsbil. Med KLP forsikring må du betale 500 kroner i egenandel. Dersom du kjører firmabil bør du også være oppmerksom på at veihjelpavtalen i forsikringsselskapet ikke nødvendigvis gjelder deg - som for eksempel i Gjensidige.

  For å se listen over de fleste forsikringsselskapene som har veihjelpavtale med Falken eller Viking – eller begge – og egenandelene for de enkelte, klikk her.

  Utvidet assistanse

  Selv om du har veihjelpavtale gjennom din forsikring, kan det hende at du velger å tegne kontrakt med en bilorganisasjon eller et redningsselskap. Avtalene i disse selskapene gir deg gjerne et mer utvidet assistanse-tilbud enn det avtalen med forsikringsselskapet gjør, pluss at det er gratis. Både Viking og Falken gir deg ubegrenset med gratis veihjelp, mens NAF har en grense på to gratis assistanser per kontingentår.

  Avtalene
   FalkenNAFViking
  Dekningsområde:EuropaEuropaEuropa
  Hvem gjelder avtalen for:Alle som fører bilenNAF-medlem + ektefelle/ samboer*Alle som fører bilen
  Gratis veihjelp:UbegrensetMaks 2 gratis assistanser per årUbegrenset
  Egenandel:IngenIngen/300 ,-Ingen
  Medlemskap:539,- (695,- for kunder i Gjensidige eller 845,- for de med ansvars-
  forsikring)
  715.-485,- (765,- for de med ansvars-
  forsikring)

  Dersom du er ute etter tryggheten som veihjelp gir deg, er det altså Viking som gir deg den rimeligste tryggheten. Alle disse tre selskapene gir deg like vilkår dersom uhellet er ute: De gir deg hjelp på stedet, og dersom de ikke greier å reparere innen rimelig tid får du dekket enten hotell, leiebil, eller reiseutgifter til hjemsted/bestemmelsessted. Du bør imidlertid være oppmerksom på at selskapene gir deg andre medlemsfordeler i tillegg.

  Veihjelp som følger bilen

  Når du kjøper ny bil i dag, får du en garanti som også omfatter gratis veihjelp fra Viking. Dette gjelder de aller vanligste 22 merkene på markedet i dag, og de fleste av disse gir deg 3 år gratis veihjelp dersom du følger serviceprogrammet for din bil. Noen gir deg endog gratis veihjelp uansett alder på bilen – med visse vilkår, selvsagt. Liste over alle merkene og veihjelp avtalene finner du her.

  Kjøper du en eldre bil, kan det likevel hende at du har en veihjelpavtale knyttet til bilen din. Falken har samarbeide med cirka 180 bilforhandlere, som alt etter hvilken avtale de har med Falken, gir deg 3, 6 eller 12 måneders gratis veihjelp. Viking har også en liknende avtale for brukte biler, som gjelder for 12 måneder.

  Relaterte artikler:

 • Bilorganisasjonene: Hvem gir deg mest valuta for pengene?

 • Slik bytter du forsikringsselskap: Levér skiltene, spar penger

 • Forbered deg på dyrere bilforsikring