Vegvesenet fjerner "glemt" regel

Fra 1. august skjerpes forskriften om bruk av kjøretøy.

Med de nye endringene i bruksforskriften for kjøretøy blir det ikke lenger lov å ha med flere passasjerer enn kjøretøyet er registrert for, uavhengig om det er montert setebelte eller ikke. Foto: Colourbox.com
Med de nye endringene i bruksforskriften for kjøretøy blir det ikke lenger lov å ha med flere passasjerer enn kjøretøyet er registrert for, uavhengig om det er montert setebelte eller ikke. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Visste du at man i enkelte biler kan ha med flere passasjerer enn bilen er laget for? Uten å få problemer med politiet?

Og at det har vært helt greit å ha med passasjer på moped?

Gammel regel

Joda, i dag er det slik at noen biler, stort sett veteranbiler, ikke har krav til bilbelte.

Er baksetet stort nok kan du da ha med ett ekstra barn under 15 år i tillegg til det antallet passasjerer bilen er registrert for, ifølge Lovdata.

På moped har du lov til å ha med én passasjer, så lenge passasjeren er under 10 år.

Reglene stammer fra "gamle dager", da sikkerheten ikke nødvendigvis satt i førersetet, men den personlige frihet veide tyngst. Neste uke er det imidlertid slutt på denne friheten.

Skjerper forskrift

For Vegdirektoratet har nå sett over forskriften, og kommet til at den må endres.

– Det har vært en utvikling i kjøretøyparken, og sammenhengen mellom fart og bilbelte er godt dokumentert. Vi ser ikke lenger behovet for å ha en unntaksregel, sier Jon Molnes, seksjonsleder i Statens vegvesen til DinSide.

– Muligheten til å ha med barn på moped var også fra gammelt av, men også her mener vi det er konkrete forhold som gjør at dette ikke er en anbefalt transportmåte.

Gjelder også bobiler

Antall passasjerer i bobil registrert som personbil har også vært gjenstand for diskusjon tidligere. Her har noen ment at regelen som åpner for ekstra passasjer kan brukes, mens andre har vært av en annen oppfatning.

Men også her blir det nå en innskjerping.

– Det har vært en gråsone som har blitt utfordret, så kan man diskutere hvilken vei hjemmelen går. Nå fjernes regelen, og da skal antallet passasjerer være i henhold til det bilen er registrert for og bilbelte brukes der det er montert, sier Molnes.

Forskriftsendringen er gjeldende fra 1. august.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!