<b>OVERVÅKER VEIENE:</b> Veiene overvåkes ved hjelp av kameraer som gir levende bilder av trafikksituasjonen, inn til Vegtrafikksentralene. Region øst, som har kontorer i Oslo, har 1.150 kameraer til å hjelpe med overvåkingen. Foto: Per Ervland
OVERVÅKER VEIENE: Veiene overvåkes ved hjelp av kameraer som gir levende bilder av trafikksituasjonen, inn til Vegtrafikksentralene. Region øst, som har kontorer i Oslo, har 1.150 kameraer til å hjelpe med overvåkingen. Foto: Per ErvlandVis mer

Vegtrafikksentralen overvåker veiene

1.150 videokameraer lags veier og i tunneler fôrer Vegtrafikksentralen i Oslo med informasjon.

Påskeutfarten er i gang, og når mange skal avgårde i samme retning blir det både køer og frustrasjon. Noen av de som følger med på dette, er Statens vegvesen og Vegtrafikksentralen.

Ringer du 175, er det til informasjonsavdelingen på Vegtrafikksentralen du kommer, og plukker du opp røret på en SOS-telefon langs veien, er det også til Vegtrafikksentralen du kommer.

Og akkurat det er det altfor få som gjør. Får du trøbbel med bilen din, eksempelvis i en tunnel eller langs en hovedvei, bør du plukke opp røret på en SOS-telefon, heller enn å bruke din egen mobiltelefon. Da får du raskere hjelp, og de vet straks nøyaktig hvor du befinner deg.


Her sjekker du veimeldinger på nett: Trafikkmeldinger fra Statens vegvesen

– Ta en nødtelefon!


– Det virker som de fleste nok er litt redde for å bruke nødtelefonen, de tror kanskje at det ikke er stor nok sak at bilen har stoppa, men alt som har med stopp i tunnel er stor sak for oss, så da er det bare å løfte av røret, så hjelper vi dem videre, sier Christian Prydz, trafikkoperatør i faggruppe for styring ved Vegtrafikksentralen.

Redningselskapets diagnoseverktøy kan fortelle alt om bilen din, og får deg raskere på veien igjen. Se video av hvordan det fungerer her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tom for bensin? Bruk nødtelefonen, oppfordrer Prydz. Vegtrafikksentralen kan være behjelpelige med det også - og det går mye raskere enn om man skal forlate bilen og hente bensin på egen hånd.

Vegtrafikksentralen øst har døgnkontinuerlig overvåking av trafikken i østlandsområdet. Derfra fjernstyres utstyr som informasjonstavler og stengninger av tunneler og veier, varsling og informasjon til omgivelsene. Det er også derfra Statens vegvesen formidler informasjon ut til trafikantene.


Se hvorfor vi trenger veihjelp

Gode historier

Historiene om bilister og veifarende er mange på Vegtrafikksentralen. Om han som trente hunden sin ved å sende den løpende foran bilen gjennom tunnelen. Eller de som fraktet sofaen på taket av bilen, kun "festet" ved hjelp av fire hender ut av vinduene. Eller hun, som etter å ha kjørt gjennom et sprinkleranlegg i en tunnel en kald vinterdag, ikke kom seg ut av bilen da hun kom hjem - den var fullstendig dypfryst og forseglet av is. Eller den innefryste damen som ringte 175, da hun ikke kom seg ut av bilen ved hjemkomst.

1.150 videokameraer

Vi har vært på besøk på Vegtrafikksentralen øst, som er beliggende i Oslo sentrum.

De har blant annet kontroll med 46 tunneler, hvorav 36 er høytrafikkerte. Det er tre vippebroer, fire friteksttavler, fem fjelloverganger, 1.150 videokameraer, 900 nødtelefoner og 1.200 brannskap.

Det er imidlertid ikke kun veier Vegtrafikksentralen øst har ansvar for å overvåke. Fra 1. januar i 2012 overtok de også ansvaret for bevegelige vegbroer i regionen. Per nå har de ansvaret for overvåking og drift av to broer, og snart også for gamlebrua i Fredrikstad.

Hvordan dette fungerer, kan du også se i videoen ovenfor.

Deler av saken ble publisert i mai 2012