Vedlikehold og oppbevaring

Hvis du spanderer en time på dekkene dine før du legger dem til lagring, kan du forlenge levetiden med flere år.

Vedlikehold og oppbevaring

Slik forlenger du dekkenes levetid

  1. Vedlikehold og oppbevaring

Moderne dekk inneholder opp i mot hundre komponenter. Den viktigste komponenten er imidlertid fortsatt gummi. Fersk gummi er et mykt materiale, og et ferskt dekk har bedre egenskaper enn et eldre. En av årsakene til at dekk får dårligere egenskaper jo eldre de blir, er at gummien hele tiden gjennomgår en herdingsprosess. Din oppgave blir dermed å forsinke herdingsprosessen så mye som mulig.

Merking og vask

Det første du bør gjøre når du skrur av hjulene, er å merke dem med deres plassering. Hvis du har en vannfast tusj, kan du merke felgen. Alternativt kan du feste lapper i felgen med hyssing. Så snart du har merket hjulene, bør du gi dem en skikkelig vask. Du kan godt bruke en høytrykksspyler, men husk at du ikke bør bruke altfor høyt trykk rett på gummien. Hvis du ikke har tilgang på høytrykksspyler, kan du med fordel bruke varmt såpevann.

Husk også å vaske dekkets sliteflate. Hvis det har festet seg grus og andre fremmedlegemer i dekkmønsteret, bør du fjerne disse med en skrutrekker eller lignende. Vær forsiktig så du ikke lager hull i dekket når du utfører dette arbeidet.

Ikke sollys

Etter at dekkene og felgene har tørket skikkelig, er det på tide å finne ut hvor og hvordan du skal lagre dem. Rommet der dekkene skal stå bør helst være mørkt, og dekkene må i hvert fall ikke utsettes for direkte sollys. Hvis din eneste mulighet er å oppbevare dekkene i et rom der de vil bli utsatt for sollys, bør du oppbevare dekkene i spesiallagde dekkposer. Slike kan du få kjøpt hos de fleste dekkforhandlere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjølig

RENHOLD FORSINKER: Møkk fremskynder gummiens herdingsprosess. Et rent dekk holder derfor lenger enn et møkkete.
RENHOLD FORSINKER: Møkk fremskynder gummiens herdingsprosess. Et rent dekk holder derfor lenger enn et møkkete. Vis mer

Ekspertene strides når det kommer til oppbevaringstemperatur. Noen mener at det beste for dekkene er minusgrader, andre mener at minusgrader er skadelig. Alle er imidlertid er enige om to ting - at temperaturen ikke bør være for høy, og at den bør være så jevn som mulig. Det er derfor ikke noen god ide å plassere dekkene i samme rom som fyrkjelen.

Ikke på høykant

Hvordan bør så dekkene plasseres? Jo, i følge ekspertene er det viktigste at du unngår å belaste dekkenes sliteflate. Da kan nemlig dekket i verste fall deformeres. Det betyr at du ikke bør stille dekkene på høykant. Det er imidlertid ikke noe i veien for å legge dekkene oppå hverandre i stabel. Og hvis du har en garasje eller kjellerbod som tillater det, kan du gjerne henge dekkene opp på veggen.

Følger du disse enkle rådene, er det store sjanser for at dekkene dine vil vare både en og to sesonger lenger enn de ellers ville ha gjort. Og ikke minst, det blir en triveligere opplevelse å ta fram dekkene til høsten igjen.