Vedlikehold dekkene

Du tok deg kanskje ikke så god til til å undersøke vinterdekkenes tilstand da du stuet dem unna i våres? Kanskje står de der, skitne og med lite luft, på betonggulvet i kjelleren? Da kan det være lurt å se etter at de er i orden - før du trenger dem...

Det er et ubønnhørlig faktum, men sommeren er over og vinteren står for tur. Om ikke mange ukene er den tørre, fine asfalten byttet ut med ekkel snøslaps og nyhetene melder om "stedvis svært glatt på utsatte steder".

Da kan det være for sent å forsikre seg om at vinterdekken er i forsvarlig stand.

Vask dem

Det første du bør gjøre er å vaske dekkene. Da fjerner du smuss og skitt fra forrige sesong, og dekkenes gripeevne forbedres betraktelig. Ikke trenger du å løpe ned døren på den lokale bensinstasjonen etter dyre og avanserte vaskemidler heller - grønnsåpe og lunkent vann går bra – og bruk gjerne en nokså kraftig og stiv børste..

Se etter skader

Når dekket vel er rent og pent bør du inspisere det på jakt etter skader. Sjekk dekksidene, mønstret og felgen. Har dekket åpenbare skader bør det byttes ut. Felgen bør du også sjekke, og er det lenge siden du sist avbalanserte dekk og felg bør du kanskje vurdere å gjøre det igjen.

Mønsterdybden

Mønsterdybden bør du også undersøke. På vinterdekk skal det være minst tre (3) millimeter igjen av slitebanen, er det mindre må dekket skiftes ut – først og fremst fordi dekkene ikke lenger har de egenskapene du ønsker (dårligere evne til å lede vekk vann). Å kjøre med dekk som ikke oppfyller kravene til mønsterdybden kan dessuten bli dyrt, blir du stoppet risikerer du kraftige bøter. DinSide anbefaler deg å bytte allerede når det er 5 millimeter igjen av mønsterdybden – slik er det nærmest garantert at dekket har gode slaps-/vannplaningsegensskaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du må også bytte ut dekkene dersom slitebanen er ujevnt slitt. Da bør du også bestille time hos bilverkstedet, for ujevnt slitte dekk tyder på feil i hjulopphenget.

Piggdekk

Har du piggdekk må du se etter at piggene sitter godt, og at den ikke har ”lagt seg” i fartsretningen. Dersom det er tilfellet er dekket ødelagt og må byttes ut. Vær også påpasselig med at du setter piggdekket på samme sted som der det stod når du tok det av i våres, piggdekk skal nemlig ikke roteres. Gjør du det risikerer du at dekket blir ødelagt.