Våt nostalgiboble

Hva er fellesnevneren for middelaldrende familiefedre, hippier og James Bond? 645 Beetle fra Askeladden.

Våt nostalgiboble
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Da vi fikk tilbud om å teste prototypen av Askeladdens joker for 2001-sesongen – 645 Beetle – som første båtmagasin på jordens overflate var det egentlig ingenting å lure på. Likevel lurte vi: Bergen i slutten av november er ingen spøk. Spøken blir ikke bedre av at hele saligheten skal nytes fra den forblåste cockpiten i en godværsbåt.

Vestland, vestland

Vel, av og til må man la profesjonaliteten trekke det lengste strået. Helskinnet over fjellet angret vi ikke nevneverdig. For selv om provinshovedstaden Bergen utvilsomt har sine usympatiske trekk kan den også vise seg fra sine bedre sider. Med et varmt pust fra Golfstømmen over fjorden og nyvinningen 645 Beetle godt fortøyd ved bryggen var det bare å la sjelen fylles med fryd.

Hippie

Da Askeladden hadde 645 Beetle på tegnebordet var det to krav som kommanderte blyanten: For det første skulle båten tilfredstille den økende etterspørselen etter båter med hekkaggregat. For det andre måtte ikke 645 Beetle komme i konflikt med noen andre båter i Askeladden-programmet. Løsningen ble å tegne en båt som appellerte til familiefedre med røtter fra det glade 70-tallet. Og hva var da mer naturlig enn å kalle båten Beetle – et av kardinalsymbolene på hippietidens søte kløe.

James Bond

Nå skal vi imidlertid ikke dra dette poenget alt for langt. 645 Beetle har nemlig røtter av atskillig nyere dato, og, til nostalgikerens store fortvilelse, meget mindre ideologiske. For en av båtens forbilder hva utseende angår er utvilsomt Sunseeker Hawk - båten du kanskje husker fra James Bond-filmen ”The world is not enough”.

Artikkelen fortsetter under annonsen

James Bond eller hippienostalgi – hvis du lurer på hvordan nyheten fra Askeladden klarte seg gjennom testen foreslår vi at du leser Testloggen. Her finner du vår vurdering av både sjøegenskaper, design og innredning.