Spar bilen din før unødig slitasje ved å vaske bilen din selv. Enten ved hjelp av høytrykksspyler som her, eller med hageslangen hjemme.
Spar bilen din før unødig slitasje ved å vaske bilen din selv. Enten ved hjelp av høytrykksspyler som her, eller med hageslangen hjemme.Vis mer

Vask raskt og riktig

Tenk deg å bli skrubbet over naken hud med harde børster. Bilen din liker det ikke mer enn du ville gjort. Ta heller såpe, spann og vann i hand og plei bilen din selv.

Stadig bruk av enkle og tidsbesparende automatiske bilvaskemaskiner kan slite på bilens hud, lakken. Selv om enkelte vaskemaskiner nå kan tilby myke børster og riktig utblandet vaskekjemikalier, eksisterer fortsatt de som ikke har en direkte positiv innvirkning på bilen. De harde børstene sliter ned bilens ytre beskyttelseslag, voksen. Etter langvarig tæring på vokshinnen, står lakken for tur. Og hardhendt skrubbing mot lakken kan resultere i riper.

Vann i spann

Ved å investere i noen ekstra minutter, såpe og vann, kan du spare bilen for mye slitasje. Og når du vasker bilen for hånd, vil du lettere oppdage små problemer og få muligheten til å rette det opp før det blir for kostbart å gjøre noe med det.
For å rengjøre bilen hjemme trenger du:
1. Vannslange
2. Bøtte
3. Såpe
4. Svamp e.l.
5. Pusseskinn eller frotterhåndkle

Noen bensinstasjoner gir deg dessuten muligheten til å vaske bilen din selv. For noen tiere får du benytte såpedusjeren og høytrykksspyleren, i et begrenset antall minutter. Det vil stå bruksanvisning på vaske-automaten.

Pass lakken

*Vask helst bilen i skyggen. Du bør også la den kjøles ned en stund før du begynner å vaske. Hvis bilen er varm, eller hvis den står i direkte sollys, kan det skade lakken.

*Start med å skylle bilen godt med kaldt vann. Varmt vann vil bryte ned vokshinnen som beskytter lakken. Mesteparten av skitten bør spyles av før du begynner med såpen. I tilfelle det er skittflekker som er vanskelige å fjerne, bør du forsøke å øke vanntrykket. Det er ingen god idé å skrubbe vekk skitt, siden hard skrubbing kan føre til riper i lakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Det er også mulig å kjøpe ulike typer avfettingsmidler som sørger for å ”bløtgjøre” skitten før du begynner å spyle bilen med varmt vann. Sjekk at den typen du bruker ikke vil bryte ned bilvoksen.

Det er ikke sikkert at du behøver såpe for at bilen skal bli ren. Men hvis det er nødvendig, kan du bruke en spesialsåpe for bilvask, eller et mildt oppvaskmiddel. Vær forsiktig så du ikke bruker for sterkt såpevann, da dette kan fjerne det beskyttende vokslaget som skal ligge utenpå billakken.

*Bruk en svamp eller liknende til å påføre såpen. Begynn med de nederste delene av bilen og såp deg oppover. Det er viktig at svampen er ren, da en skitten svamp kan skade lakken når du gnir.

*Vask ett felt av bilen om gangen, og skyll med rent vann etter hvert. Ikke la såpevannet tørke før du skyller det av. Du kan finne asfalt, bensinsøl eller annen umedgjørlig skitt på bilen. Hvis disse stoffene får sitte for lenge, vil de skade lakken. Hvis det fremdeles sitter igjen rester etter en god omgang med såpe og vann, finnes det spesielle renseprodukter du kan bruke.

* For å være helt sikker på at såperester og lignende ikke tørker til skjoldete flekker på lakken, kan man påføre såkalt ”glanstørk”. Det er spesielt utbredt på bensinstasjonenes høytrykksanlegg, og anbefales på det sterkeste. Ikke bare unngår man skjolder, bilen tørker også raskere ved bruk av glanstørk.

* Spyl bilen godt med vann. Skyll fra toppen og nedover.

* Siste steg på stigen til en renere og lykkeligere bil, er tørkingen. Bruk et pusseskinn eller et frotterhåndkle (som ikke loer) til å tørke alt vannet av overflaten.

* Når bilen er helt tørr, bør du vurdere om det er på tide å vokse lakken. Vi anbefaler å vokse nye biler (1 – 3 år gamle) minst en gang pr år, helst før vintersesongen. Eldre biler bør vokses minst to ganger pr. år.