<b>VÆR FORSIKTIG:</b> Det kan være fornuftig å droppe de sterkeste bilshampoene hver gang du vasker bilen.  Foto: NTB SCANPIX
VÆR FORSIKTIG: Det kan være fornuftig å droppe de sterkeste bilshampoene hver gang du vasker bilen. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Hvor ofte bør man vaske bilen om vinteren?

Vask eller skyll av bilen oftere om vinteren

Sjekk disse gode tipsene til vintervask av bilen.

At du bør vaske bilen jevnlig hele året er ingen hemmelighet - også vinterstid og ikke minst når veiene saltes. I 2015 skulle vegvesenet bruke mindre salt på veiene, det resulterte i det omvendte, og de brukte mer enn noen gang før, skriver tu.no.

Her kan du lese mer om hvor mye salt som ble brukt på veiene forrige vinter, og i hvilke regioner det saltes mest.

LES OGSÅ: Slik holder du felgene rene

Unngå sterke såper og avfetting

Et tips om vinteren er å være forsiktig med å bruke sterke såper og avfetting om vinteren.

Det er nemlig med på å gjøre lakken mindre motstandsdyktig mot saltet på veiene.

- I utgangspunktet er det ikke å anbefale å bruke mengder med sterke såper. Jo mindre sterke midler jo bedre, forteller Generalsekretær Børre Skiaker ved Kongelige Norsk Automobilklub.

Stål korroderer raskere når du får salt på det, og det betyr at lakken forvitrer og spises opp, det er det som skjer om saltet får tak på bilen.

Skyll bilen

- Det lønner seg å opprettholde en jevn frekvens på vaskene, men det holder lenge å jevnlig spyle av bilen med kaldt vann, om du ikke har behov for en skinnende bil, fortsetter Skiaker.

Vi har omtalt temaet før, og skal du først ta en grundig vask, er det viktig at du gjør det riktig.

- Kaldavfettingsmiddel er det vanligste å bruke, men tjære- og asfaltfjerner er også et utmerket alternativ for formålet fortalte Erik Nyhus i Biltema tidligere.

Vasker du ikke bilen selv, men velger å bruke vaskehall, lønner det seg å velge en som spyler understellet på bilen, har Jan Ivar Engebretsen i NAF uttalt til Dinside tidligere.

Husk avfetting

Når det kommer til avfettingsmiddel er det i følge Nyhus et poeng mange glemmer.

- Gi avfettingsmiddelet tid til å virke i et par minutter. Det er fort gjort å bli litt for ivrig. Hvis du er for rask, spyler du middelet rett av før det får virket, sier Nyhus.

Gregor Dauksza er medeier i CAR SPA i Oslo og har lang erfaring med vintervask av bil. Han bekrefter Skiaker sine poeng og utdyper at en også bør sørge for at bilen tørker i en lunken garasje.

- Har du mulighet til å parkere i en garasje hvor det ikke er minusgrader og bilen kan tørke der, er det også en klar fordel.

I tillegg påpeker Dauksza at en bør være varsom om en ofte bruker avfetting. Dette er med på å bryte ned eventuell voks som er påført bilen, noe som gjør den ekstra sårbar.

LES OGSÅ:
Hvordan vaske bilen om vinteren?
Vær obs på strømslukerne i vinter