Setebeltebruk i buss

Varsler kontroller av beltebruk i buss

September blir måneden for setebelte-kontroll i bussene.

VARSLER KONTROLLER: På bare ett år er tallet på dem som oppgir at de benytter setebelte i buss gått ned med hele sju prosentpoeng. Nå skal Vegvesenet ta grep. Foto: Statens vegvesen
VARSLER KONTROLLER: På bare ett år er tallet på dem som oppgir at de benytter setebelte i buss gått ned med hele sju prosentpoeng. Nå skal Vegvesenet ta grep. Foto: Statens vegvesen Vis mer
Publisert

39 prosent av den norske befolkningen mener det er sosialt akseptabelt å ikke bruke setebelte i buss. Den oppfatningen har vært stabil over flere år. I aldersgruppen 15 til 29 år er det hele 56 prosent som mener det samme.

Andelen som benytter setebelte synker imidlertid. På våren for halvannet år siden var det 81 prosent av oss som sa de i stor grad brukte belte i buss. Sist vår var tallet nede i 74 prosent.

Av de 117 som omkom i trafikken i 2015, var det hele 37 prosent som ikke benyttet setebelte.

Lovpålagt

Det er lovpålagt å bruke setebelte når du er busspassasjer også. Dette påbudet er godt kjent i befolkningen. Hele 90 prosent er kjent med at de må benytte belte der det er montert.

Så mye må du betale for å bryte trafikkreglene i Norge.

- Setebeltet er livredder nummer én, i buss som i bil. I bussen kan konsekvensene bli fatale om det skjer en ulykke og passasjerene sitter usikret, sier fungerende avdelingsleder Ida Bergene Kongsrud i Statens vegvesen.

Bruk av setebelte i buss

Vår 201874 %
Høst 201775 %
Vår 201781 %
Høst 201679 %
Vår 201670 %

Varsler storkontroller

Fra mandag 3. september vil det være kontroll av beltebruk i busser over hele landet. Vegvesenet håper å slippe å skrive ut et eneste gebyr.

- I bilen griper de fleste av oss automatisk etter beltet idet vi setter oss. Men denne vanen er foreløpig ikke helt etablert i bussen. Bruk belte hver gang du kan, både for din egen og andres sikkerhet, oppfordrer Kongsrud.

Å «glemme det» eller skylde på «gammel vane» er de hyppigste årsakene til at vi lar være å bruke belte. Busspassasjerene oppgir selv at flere kontroller og påminnelser fra sjåføren, vil bidra til økt bruk.

De yngste er verst

  • Beltebruk i buss øker med alderen.
  • Aldersgruppen 60+ er de som tar sjeldnest buss (med på-montert belte).
  • 3 prosent i denne gruppa tar buss daglig. 16 prosent ukentlig.
  • 90 prosent i aldersgruppen 60+ svarer at de i stor grad bruker belte i buss.
  • Aldersgruppen 15-29 år tar oftest buss (med påmontert belte).
  • 19 prosent av disse tar daglig buss med belte. 35 prosent ukentlig.
  • 56 prosent at i aldersgruppen 15-29 år svarer at de i stor grad bruker belte i buss.

Sosialt akseptert å droppe beltet

Beltebruk-verstingene (15-29 år) tar også mest buss. Holdningene deres er heldigvis i ferd med å snu – stadig færre mener det er sosialt akseptert å ikke bruke belte i buss. For halvannet år siden var det nemlig hele 65 prosent i denne aldersgruppa som mente det var sosialt akseptert å droppe belte, mot dagens 56 prosent.

Så godt som alle bruker belte i bil, men slik har det ikke alltid vært. Mange virker fortsatt å se på bussen som en frisone for beltebruk, men det er minst like viktig med belte i buss som i bil, mener Vegvesenet.

- Ta hensyn til dem du reiser sammen med, og bruk belte når det er belte i bussen. Beltet holder deg på plass i setet, slik at du ikke er til fare for de du reiser sammen med i en bråstopp. En så enkel konstruksjon som det, har reddet og vil fortsette å redde mange liv, sier Kongsrud.

PS: Ekspressbusser, helse-ekspresser og lignende (klasse 3-busser) skal ha påmonterte belter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer