Varsellampene du må stoppe for

Advarer mot feil som kan bli alvorlige om du kjører videre.

Lyser ett av disse tre varslene, bør du stoppe. Foto: Colourbox
Lyser ett av disse tre varslene, bør du stoppe. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke alle varsellamper du bør overse hvis de begynner å lyse når du er ute og kjører.

Spesielt noen av disse lampene varsler nemlig om at noe kan være alvorlig galt, og hvis du ikke sjekker problemet nærmere, kan du risikere både store og dyre ødeleggelser på motoren.

>> Derfor angrer vi på bilen vi kjøpte

Røde varsler mest alvorlige

DinSide har snakket med Jan Ivar Engebretsen i NAF, som forteller at varsellysene på bilen kan sammenlignes med trafikklys.

Jan Ivar Engebretsen Foto: NAF
Jan Ivar Engebretsen Foto: NAF Vis mer


– Lyser det grønt, er det ingen fare å kjøre videre, mens gult varsler om noe som ikke betinger stopp, men du bør kjøre til nærmeste verksted. Lyser det rødt er dette et varsel om å stoppe umiddelbart, forteller Engebretsen til DinSide.

Og det er spesielt tre av varslene du bør merke deg spesielt. Lyser ett av disse, skal man nemlig stoppe umiddelbart. Dette er varsellampene for oljetrykk, motortemperatur og bremsefeil, som du ser eksempler på i bildet øverst i artikkelen.

Hvordan varsellampene ser ut kan nemlig variere på de enkelte bilmodellene. Er du i tvil om hva varselet som lyser egentlig betyr, bør du derfor se etter i instruksjonsboka.

– Den slår man sjelden eller aldri opp i, men den er viktig å lese for alle bileiere, understreker Engebretsen.

Les også: Derfor angrer vi på bilen vi kjøpte

Kan skade motoren

Av de tre nevnte varslene er det oljetrykk-varselet som kan gi mest alvorlige konsekvenser om man overser det og bare kjører videre. Dette symbolet ser gjerne ut som en liten oljekanne.

– Oljetrykk-varselet forteller at det ikke er smøring i motoren som kan gi kontakt mellom bevegelige mekaniske motordeler, noe som kan gi store kostnader, sier Engebretsen.

Hvordan varslene ser ut varierer fra  bilmodell til bilmodell. Sjekk derfor instruksjonsboka til din bil hvis noe lyser. Foto: Berit B. Njarga
Hvordan varslene ser ut varierer fra bilmodell til bilmodell. Sjekk derfor instruksjonsboka til din bil hvis noe lyser. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Også Motortemperatur-varselet krever øyeblikkelig stopp om det begynner å lyse. Dette symbolet ser stort sett ut som et slags termometer.

– Dette symbolet varsler at motoren ikke får nok kjøling og at motoren vil gå varm. Da kan toppakningen ryke. I verste fall kan motoren skjære seg hvis en kjører videre med dette, og det blir dyrt, sier Engebretsen.

Det tredje symbolet som man bør ta alvorlig om det lyser, er det som varsler om bremsefeil. Dette kan påvirke trafikksikkerheten, selv om Engebretsen påpeker at man ikke mister bremsene helt selv om denne skulle lyse.

– Bremsesystemet har to-kretssystem og en av kretsene vil fortsatt virke, men bremseeffekten blir redusert, forteller han.

Her kan det være snakk om forskjellige feil, med varierende kostnader for reparasjon.

Les også: Derfor angrer vi på bilen vi kjøpte