Varm sand sitter bedre

Vegvesenet tester ut effekten av å strø med varm sand. Resultatene er såpass gode at de håper å kunne gjøre dette i en videre utstrekning allerede fra neste vinter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsøksprosjektet med bruk av varm sand til strøing på isbelagte og kalde veger begynte så smått allerede i fjor vinter. Vegvesenet begynte da forsøk med to tilnærmingsmåter til å varme opp sanden: en hvor de varmer opp selve sanden, og en måte som blander vanlig temperert sand med varmt vann.

Nå er det sand + vann-metoden som har utmerket seg med de beste resultatene av disse, og metoden utprøves først og fremst i Oppland. Dette er en del av et prosjekt hvor man forsøker å finne bedre måter å strø på, enn hva som har vært tidligere.

-- Vi har allerede såpass gode resultater med denne metoden at vi håper at den kan få en viss utstrekning allerede fra neste vinter, sier senioringeniør i Vegteknisk avdeling i Vegvesenet, Jon Dahlen.

Sanden limer seg fast til underlaget

Fordelene med den varme sanden, og det som skjer når man tilfører varmt vann til sand, er at sanden limer seg til underlaget. Noe av problemet når man strør på vanlig vis, er at sanden blåser bort. Men når man blander sand med varmt vann og dette limer seg til underlaget, blir varigheten eller holdbarheten vesentlig forbedret.

Vegvesenet har med sine tester oppnådd at underlaget kan holde en tilfredsstillende standard et par dager med denne nye metoden, men dette avhenger av værforholdene. Hvis det blir mildt, vil ”limet” tine opp, mens det holder seg lengre hvis det er stabilt og kaldt vær.
-- Dette er aktuelt å benytte særlig hvor man har kaldt innlandsklima, sier senioringeniør Dahlen.

Utstyr kostnadskrevende, men sparsomt i lengden

Denne strømetoden krever annet utstyr enn det som er gjengs i dag. Det gjenstår en del utvikling av dette før man kan ta det i bruk i noen større utstrekning. Det vil kreve en del penger til å investere i utstyr til å begynne med, slik at den nye metoden i starten vil bli dyrere enn den vanlige strømetoden man kjører nå. Men på lengre sikt vil man i følge Dahlen spare penger på at man ikke må strø så ofte.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!