Vårforberedelser

Det er ikke bare hus som skal vaskes og gater som skal feies, når hestehoven nå snart vokser frem. Også bilen har hatt en lang og slitsom vinter, og fortjener en grundig overhaling. Det meste av dette kan du gjøre selv.

I følge kalenderen er det allerede vår, og snart må du bytte dekk hvis du kjører med pigger. I år er 12. april datoen da piggdekkene, teoretisk sett, skal av -- selv om det mange steder ikke virker som om dette er så veldig fornuftig å gjøre ennå. Hvordan du skifter dekk enkelt og riktig, kan du se her, i vår Gjør-det-selv-skole.

Vask for hånd

Når du først er ute og krabber rundt bilen, er det en flott anledning til å gi den en skikkelig vårrengjøring med det samme. Også for bilen har det vært en lang vinter, med masse veisalt, støv og mye vær. Hvis du gir den litt skikkelig pleie etter slike harde økter, vil den gi deg glede mye lengre enn hvis du lar den gå for lut og kaldt vann.

I løpet av vinteren har nok de fleste av oss nøyd oss med å kjøre bilen inn og ut av bilvaskemaskiner. Når solen nå titter frem igjen, er det imidlertid en god ide å finne fram svamp, såpe og vann og gi karosseriet litt personlig pleie. Tips og råd om hvordan du mest hensiktsmessig vasker bilen din, kan du lese her.

Vårforberedelser

Plei lakken

Når du vasker bilen selv for hånd, får du dessuten også god anledning til å sjekke tilstanden på lakken. Du bør vokse bilen et par ganger i året, og vårrengjøringen gir deg kanskje en naturlig anledning til dette. Du ser lett om bilen trenger å vokses ved å helle litt vann på et tørt panser. Hvis vannet synes å trekke ned i lakken, betyr det at den er i behov for å vokses.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis derimot vannet legger seg i små dråper oppe på lakken, trenger du ikke å bekymre deg for voksing denne gang. Du kan se hvordan du bør vokse bilen din i kapittelet "Voks bilen riktig" i Gjør-det-selv skolen. Kanskje oppdager du under voksingen at bilen har fått seg en ripe i lakken i løpet av vinterhalvåret. Små riper kan du ofte enkelt rette på selv. Hvordan du gjør dette, kan du lese her.

Skift gammel gummi

Mye nedbør, kaldt vær og liter på liter med spylevæske som har flommet over frontruten din, vil også ha slitt på vindusviskerne dine. Mens du ligger med nesen over panseret, kan det jo være like greit å sjekke gummibladenes tilstand. Ved normal bilkjøring må disse skiftes 1-2 ganger i året --hvis du vil opprettholde et noen lunde klart utsyn. Hvordan du skifter vindusviskergummi eller viskerblad, kan du se her.

Sjekk under panseret

Under panseret er det også en del komponenter som gjerne vil bli en naturlig del av dine vårforberedelser.

 • Luftfilter

 • Luftfilteret bør sjekkes og gjerne skiftes en gang i året, og dette er kanskje en fin anledning? Hvordan du går frem for å sjekke, og eventuelt skifte luftfilteret, kan du lese mer om her.
 • Oljesjekk

 • Andre sjekkepunket er oljen, som bør peiles og sjekkes om den er moden for utskiftning. Kanskje må også oljefilteret byttes ut. Artikler og bruksanvisninger på hvordan du gjør dette, finner du her.
 • Kjølevann

 • Nivået på kjølevannet kan du med fordel sjekke med det samme; hvordan du gjør det, og hvordan du eventuelt går frem for å etterfylle kjølevæske, finner du her.
 • Bremsevæske

 • Siste nivå-sjekk kan du gi til bremsevæskebeholderen. Hvordan dette skjer, og hvordan du kan etterfylle bremsevæske, kan du lese i vår artikkel om dette -- som du finner her.

  Sjekk tenninga

  Og til slutt kan du jo sjekke hvordan det står til med tenninga foran sommeren. Tennpluggene bør skiftes hver kjørte 60.000 kilometer, så det er kanskje på tide nå? Bare èn ussel sliten tennplugg av fire, er nok til at du får en 25 prosents reduksjon i motorytelser og tilsvarende økning i drivstofforbruk. Så sjekk tennpluggene for slitasje og sot-belegg. Hvordan du gjør dette, kan du se i denne artikkelen i vår Gjør-det-selv skole.