Vær smart - importér Smart

Smart er så kort at den kan parkeres på tvers og den lille motoren klarer seg med under en halv liter bensin per mil. I tillegg er bilen velutstyrt. Hvorfor er det da ikke flere Smart-biler å se i norske byer?

Publisert
Vær smart - importér Smart

En av årsakene er åpenbart den sparsomme markedsføringen. Men den viktigste årsaken er høyst sannsynligvis den høye prisen. Den billigste modellen, Smart City Coupé Pure, har nemlig en listepris på nesten 130.000 kroner. Det er mer enn du må betale for biler som Ford Fiesta 1.3, Nissan Micra 1.0, Opel Corsa 1.2, Peugeot 206 1.1 og Volkswagen Polo 1.0, bare for å nevne noen.

Dårlig bruktmarked i Norge

De siste dagene har nettbutikken CoShopper tilbudt Smart Pure, og har vært frekke nok til å oppgi en listepris på 140.000 kroner. For ordens skyld gjør vi oppmerksomme på at tilbudet fra Co-shopper stammer fra et samarbeid mellom Co-shopper og en firma som driver med privat import av Smart til Norge. Det finnes ingen fabrikk-autorisert importør av Smart hverken i Norge eller noe annet land i Skandinavia.

Så hva med å kjøpe brukt? Tja, det er jo en mulighet. Men fordi det er solgt så få eksemplarer i Norge, er det relativt sjeldent man kommer over brukte Smart-biler. Men det finnes en tredje mulighet; egenimport.

Det store flertallet av biler som egen- og bruktimporteres til Norge, er langt større og dyrere enn Smart-bilene. Men våre undersøkelser viser at du har muligheten til å spare store summer på å egenimportere din nye Smart-bil.

Lav vekt og liten motor

I Tyskland koster nemlig Smart City Coupé Pure 16.500 tyske mark (DM) i butikken, før pruting. Med en DM-kurs på 4,12 blir dette 68.000 norske kroner. Og fordi bilen er lett, har en liten motor og beskjeden effekt, blir ikke den norske engangsavgiften så skremmende.

Vårt regnestykke viser at du kommer ned i snaue 120.000 kroner hvis du selv importerer en fabrikkny Smart Pure. Dermed sparer du 10.000 kroner i forhold til listepris. Hele regnestykket finner du her.

Synker raskt i verdi

Vær smart - importér Smart

Men enda mer interessant blir det om du nøyer deg med en brukt Smart. I Tyskland er nemlig tilgangen på brukte Smart-biler langt større enn i Norge.

I likhet med biler flest, faller også Smart kraftig i verdi så snart den har forlatt butikken. En seks måneder gammel Smart Pure koster i Tyskland omlag 60.000 kroner. Og fordi du får et såkalt bruksfradrag på 12 prosent når du bruktimporterer biler som er eldre enn et halvt år, kommer prisen ned i snaue 106.000 kroner.

95.000 kroner

Enda mer sparer du selvsagt hvis du nøyer deg med en ett år gammel bil. Da er den tyske prisen nede i omlag 52.000 kroner. Og med bruksfradrag på 17 prosent blir totalprisen snaue 95.000 kroner. Det vil si at du sparer 35.000 kroner i forhold til den norske listeprisen. Smart-bilene leveres med tre års garanti og dermed er risikoen ved bruktimport av en ett år gammel bil relativt lav.

Høres dette interessant ut. Da bør du lese vår "bruksanvisning" på bruktimport. Artikkelen finner du her.

Regnestykkene finner du her.

Har du lyst til å finne ut mer om Smart-bilene. Vi har tatt for oss både modellutvalg, motorer og priser. Artikkelen finner du her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer