<B>IKKE FOR PYSER:</B> For kjørevante amerikanere er det ikke sikkert denne trafikkmaskinen i Los Angeles ser så skrekkinngytende ut, men for en beskjeden nordmann ser Judge Harry Pregerson Interchange er det nok litt annerledes.
IKKE FOR PYSER: For kjørevante amerikanere er det ikke sikkert denne trafikkmaskinen i Los Angeles ser så skrekkinngytende ut, men for en beskjeden nordmann ser Judge Harry Pregerson Interchange er det nok litt annerledes.Vis mer

Utrolige veikryss

Veiarbeid er betegnelsen på det sjåfører må gjennom når de møter marerittveikryss som dette for første gang.

De såkalte feriefilmene til Chevy Chase, som i Norge konsekvent blir oversatt med "Hjelp, vi må på ferie" når de hver jul vises fram på TV3 eller TVN, er kanskje ikke det ypperste amerikansk film har produsert, men scenen når familiefar Griswald blir sittende fast i en rundkjøring i London til det blir mørkt er en klassiker.

Trafikkmarerittene utarter seg på ulikt vis, men det finnes veikryss i verden hvor du virkelig bør vite hvor du skal før du legger ut på tur.

Oppkalt etter dommer

Ett slikt kryss er den såkalte Judge Harry Pregerson-trafikkmaskinen i Los Angeles. Harry Pregerson er en dommer som har gjort sin plikt i en av USAs appeldomstoler i en årrekke, og takken for lang og trofast tjeneste, og for at Pregerson ledet rettssaken i forbindelse med et søksmål vedrørende byggingen av trafikkmaskinen i 1992, er altså å få stemplet navnet sitt på et forvokst "veikryss" som kan ta livslysten fra selv de mest garvede motorister.

Trafikkmaskinen forener motorveiene I-105 og I-110, og ble offisielt åpnet i 1993. Den inkluderer blant annet sambruksfelt og jernbane for deler av Los Angeles' t-bane-linjer, noe som bidrar til å forklare den noe kompliserte konstruksjonen.

Full fleksibilitet - for noen

Den massive labyrinten tillater i utgangspunktet at alle som kommer fra en hvilken som helst retning på den ikke-regulerte hovedferdselsåren, det vil si den som ikke er sambruksfelt, også kan forlate veinettet i en hvilken som helst retning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ironisk nok har altså de som for eksempel kompiskjører mindre fleksibilitet i trafikkmaskinen enn de som kjører alene.

Jugde Harry Pregerson-trafikkmaskinen i Los Angeles.
IKKE FOR PYSER: For kjørevante amerikanere er det ikke sikkert denne trafikkmaskinen i Los Angeles ser så skrekkinngytende ut, men for en beskjeden nordmann ser Judge Harry Pregerson Interchange er det nok litt annerledes.
Trafikkmaskin i Georgia, som binder sammen motorveiene I-75/85 og I-20 fra/mot delstatshovestaden Atlanta. Foto: Google Maps
New Zealand er kanskje ikke landet du først tenker på år du hører ordet "trafikkmaskin", men dette veikrysset i det beskjedne landets største by er ikke til å kimse av. Foto: Google Maps
Englands mest skremmende veikryss? Det mente et flertall av over 3000 briter da de ble spurt i en undersøkelse i 2009. Med tilnavnet "Birminghams spaghetti-kryss" er det kanskje ikke så rart.
Enda et bilde av Judge Harry Pregerson Interchange i Los Angeles. Foto: Google Maps
Monster-trafikkmaskin i New Jersey, USA, sett ovenfra. Foto: Google Maps
Monster-trafikkmaskin i New Jersey, USA, sett ovenfra, denne gang med piler som viser nøyaktig hvor mange valgmuligheter bilistene har. Foto: Google Maps
Puxi-broa i Shanghai, Kina, er hakket mer komplisert enn Sinsen-krysset i Oslo.
Trafikkmaskin i Wayne, New Jersey, som slynger seg gjennom deler av det grønne landskapet. Foto: Google Maps

  • BILDESPESIAL: Sjekk de trafikkryssene:
  • (Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Ifølge Wikipedia ble deler av Jugde Harry Pregerson-trafikkmaskinen brukt under innspillingen av "Speed" med Keanu Reeves og Sandra Bullock, der de blant annet den fartsglade bussen hopper mellom uferdige deler av veinettet.

Indisk kaos

USA har sin andel utrolige veikonstruksjoner, og også i New Jersey finnes en monstrøs trafikkmaskin som er egnet til å forvirre. Det viser blant annet dette utsnittet på Google Maps, der hele fem hovedveier bindes sammen til én slags helhet.

Sammenlikner det amerikanske veinettet med for eksempel denne indiske varianten framstår de gigantiske trafikkmaskinene uansett som langt å foretrekke.