Utrolig rygge-teknologi

Hvis bare bilen ikke hadde hatt baksete når en rygger, tenkte japanerne. Og gjorde noe med det.

<B>NESTEN BORTE:</B> Hvis denne teknologien fungerer slik den skal, "forsvinner" nesten baksetet når du rygger.
NESTEN BORTE: Hvis denne teknologien fungerer slik den skal, "forsvinner" nesten baksetet når du rygger. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drømmen om å være usynlig har ligget som en skygge bak menneskeheten helt siden den første seksåringen ble fersket med fingrene i kakeboksen til mor, og heldigvis finnes det forskere som er besatt av denne drømmen at de ikke har latt fantasien ligge.

Som vanlig er japanerne noen hakk foran resten av verden. Du har kanskje ikke hørt om Susumu Tachi eller Masahiko Inami, men for noen år siden laget de en slags usynlighetskappe som vakte berettiget oppsikt. Ved hjelp av såkalt "retro-refleksiv projeksjonsteknologi" projiseres omverden, fanget opp via et kamera, på en person eller et objekt på en slik måte at personen eller objektet nesten, og bare nesten, forsvinner.

Helt ny type rygging

Denne teknologien har andre bruksområder enn rundt kakebokser og i Harry Potter-filmer, og en Toyota Prius demonstrerer nå hvordan projeksjonsteknologien også kan brukes til noe nyttig: rygging.

Utgangspunktet er at de ønsker å fjerne en ganske betydelig hindring fra synsfeltet når en rygger, nemlig baksetet. Det tar som kjent litt plass. Ved å bruke kamerateknologien fra Tachi og Inami filmes området bak bilen, før den projiseres på baksetet. Det smarte er at området som projiseres er nøyaktig det samme som du ser bak bilen, og i direkte forlengelse av det du ser ut bakvinduet.

Hvis teknologien fungerer som lovet, og slik du blant annet ser på bildet over, betyr det at blindsoner kan elimineres fullstendig, og at føreren vil få en følelse av å se gjennom store deler av kupéen.

Baksetet må sannsynligvis utstyres med en spesiell type stoff for at projeksjonen skal bli optimal, og detaljene rundt nøyaktig hva den usynlige Toyota Priusen er utstyrt med er foreløpig ikke kjent. Bilen ble vist fram under Digital Content Expo 2012 i Tokyo.

Her kan du se en video av usynlighetsteknologien i aksjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!